13
Нед, Юни
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

От началото на годината досега митничарите са разкрили 6 случая, при които са заловили близо 27  килограма накити от благородния жълт метал 

 Митническите служители на ГКПП Капитан Андреево откриха над 12.5 кг контрабандни златни накити при две проверки - на автобус и лек автомобил. 

а 21.05.2021 г. около 18.30 часа лек автомобил BMW с чужда регистрация, влиза в страната от Турция на път за Румъния. Водачът на автомобила, турски  гражданин с инициали Т.К на 52 г., пътувал сам. Пред митничарите той заявил, че не пренася стоки за деклариране. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително със специализирана рентгенова апаратура.  При последвалата физическа проверка се установява, че във фабрична кухина, около люка на тавана са укрити 23 полиетиленови плика, обвити в тиксо с 1645 пръстена, гривни, медальони, обици, колиета, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 6161.20 грама са от 14-каратово злато на стойност 492 896 лева.

Голямо количество контрабандни златни накити са открити и на 22.05. 2021 г. в малките часове на нощта, когато на пункта пристига автобус с турска регистрация на път от Турция за Северна Македония, управляван от турски гражданин - Е.Т. на 52 г. Митническите служители селектират превозното средство за проверка със специализирана рентгенова апаратура, при която са установени необичайни плътности в задната част около двигателя.  При последвалия физически контрол  е открит специално изграден тайник, в който са били укрити 1668 различни изделия от жълт метал. Според  експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14 -, 21- и 22 - каратово злато  с общо тегло 6356,60 грама на обща стойност 519 089 лева.

Задържаните златни изделия са с общо количество 12,517 кг на стойност  1 011 985  лева.

По случаите са  образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на  Окръжна прокуратура в Хасково.

Тази година се наблюдава засилена контрабанда на изделия от благороден метал. От началото на годината досега 6 са предотвратените опити за нелегалното им пренасяне през ГКПП Капитан Андреево, като общото им количество е близо 27 килограма. 

СМ