20
Сря, Ян
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Близо 2, 600 кг златни накити задържаха митничари на МП Капитан Андреево и МП Лесово. Бижутата на обща стойност 194 367 лева са хванати при проверка на два товарни автомобила, влизащи от Турция.

На 26 май инспектори от ГКПП Капитан Андреево извършили проверка на ТИР с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Великобритания. При личен преглед на шофьора на камиона в джобовете на якето му били открити пет пакета, обвити с черно тиксо и съдържащи общо 367 накита - пръстени, медальони, синджири, гривни и обици, както и 25 гривни с червен конец и златни орнаменти.

Според направената от вещото лице експертиза откритите изделия са от 14-каратово злато и са с общо тегло 1164 грама на стойност 88 511 лева, съобщават от пресцентъра на Агенция „Митници“.

Златни накити, укрити във фабричните кухини на шофьорската кабина, са били намерени при щателна митническа проверка на товарен автомобил, управляван от турски гражданин, влизащ в страната през МП Лесово на 28 май. От укритието били извадени 1 411 грама бижута на стойност 105 855 лева.

В хода на проверката били открити и недекларирани тютюневи изделия без бандерол - 20 кутии цигари и 750 грама тютюн за пушене.

По случаите са образувани досъдебни производства, които се провеждат от разследващ митнически инспектор под надзора на окръжните прокуратури в Хасково и в Ямбол.

СМ