09
Вт, Авг
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Контрабанда на 470 940 лични предпазни средства - шлемове,маски, ръкавици, и близо 50 000 ментета дрехи, спортни обувки, дамски чанти и ключодържатели разкриха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево при три проверки на товарни автомобили.

При два от случаите на 07.05. и 08.05.2020 на МП Капитан Андреево  пристигат  товарни автомобили, съответно с румънска и българска регистрации, влизащи в страната от Турция. Единият  камион превозвал  групажна стока за Румъния. При проверката е установено, че в товарното помещение са укрити  940 предпазни шлема, а сред  декларираната стока митническите служители откриват  8400 мъжки и дамски тениски, блузи, панталони,  носещи логото на защитени марки и 1290 ключодържатели с логото на известни  марки автомобили, сред които BMW, VOLKSWAGEN, RENAULT, SKODA, FORD,  FIAT. Другият камион превозвал стока за Унгария, в който при проверка на 250 колета са открити  40 000 дрехи,  спортни обувки и дамски чанти със знаци на известни марки, сред  които на „Polo“, „Lacoste“, „Tommy Hilfiger“, „Hugo Boss", „Calvin Klein“, „Armani",„Puma“, „Adidas“, „Nike“.  В  22 от колетите  са открити  420 000 защитни предпазни ръкавици за еднократна употреба, които липсвали в описаните в документите стоки.

На 11.05.2020 г. митническите служители проверяват товарен автомобил с  чужда регистрация, управляван от турски шофьор, който предоставил редовни документи за превозваната стока за Германия, сред която е установено, че има недекларирани  50 000 защитни маски от плат.

Контрабандните лични предпазни средства са задържани. На шофьорите са съставени актове по Закона за митниците.  В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите са задържани и за случая ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.