23
Чет, Сеп
26 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов идва за среща с турските си колеги на Капъкуле заради огромните опашки от тирове на границата

Митнически пункт Капитан Андреево работи на пълен капацитет.  Обработката на един изходящ товарен автомобил се извършва средно за 3-4 минути. Движението на камиони остава силно интензивно и надвишава инфраструктурните възможности на пункта.

През последните 5 години броят на обработваните тирове през ГКПП Капитан Андреево се е увеличил двойно от 1200-1300 на над 2400,  а  рекорден брой за всички времена  - 70 000 камиона, са обработени през  октомври 2019 година. Очакванията са, че през ноември този обем да бъде надхвърлен, тъй като само за първите 25 дни на текущия месец са обслужени 57 200  тира.

През последното денонощие митническите служители на МП Капитан Андреево са обработили 2482 товарни автомобила в двете направления. 1239 камиона са обслужени през нощната смяна на 26 срещу 27 ноември, като 655 от тях са напускали страната. Интензивният трафик е обичаен за четвъртото тримесечие, но през тази година ефектът се подсилва от икономическите условия, които благоприятстват търговията в посока от Турция към държавите от Европейския съюз. В потвърждение на това е и статистиката за ръст на празните изходящи товарни автомобили, преминали през МП Капитан Андреево, като в някои моменти броят им достига 30% от целия изходящ товарен трафик.

От Агенция „Митници“ допълват, че на фона на силно интензивния трафик митническите служители поддържат изискуемото ниво на контрол с оглед на това, че МП Капитан Андреево е външна граница на ЕС. Проверка по метода анализ на риска се прави и на изходящите превозни средства, които също могат да бъдат използвани за трафик на забранени вещества и нелегални стоки.  Например само преди няколко дни в празен излизащ от България камион на ГКПП Дунав мост  Русе бе открит близо 94 кг хероин.

Агенция „Митници“ препоръчва на икономическите оператори да проучват всички възможни международни маршрути, подходящи за тяхната дестинация  на доставка, включително такива с алтернативни видове транспорт.

В четвъртък директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов пристига на Капъкуле за среща с турските си колеги. Основната тема, която ще се дискутира, е проблемът с огромните опашки от тирове на границата, които вече се извиват почти всеки ден, наближавайки понякога и Любимец. След официалните разговори шефът на агенцията ще даде пресконференция на ГКПП Капитан Андреево.

СМ