10
Пет, Юли
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митнически инспектори на ГКПП Капитан Андреево, задържали рекордните за България 713 кг хероин, бяха наградени с групов плакет и грамота. Отличието е по повод Международния ден на митниците и 140-годишнината от създаването на българската митническа администрация.

Припомняме, че хероинът бе намерен през септември м. г. в два от три камиона, превозващи строителни плоскости от Иран за Австрия през МП Капитан Андреево. Тънките пакети с дрогата били скрити между плоскостите така, че при сканиране с рентген на са отчетени зони с необичайна плътност. Наркотикът бе установен след разтоварване на превозните средства и физическа проверка на стоката.

Международния ден на митниците се отбелязва на 26 януари. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация. Страните членки на Световната митническа организация са 183. България е член на организацията от 1 август 1973 г.

По традиция Международният ден на митниците минава под мотото на определена тема, като за 2019 г. тя е „Умни граници за безпроблемна търговия, пътуване и транспорт“. Надсловът има за цел да привлече вниманието върху начина, по който митниците превръщат глобализацията в положителна сила чрез водещата си роля в укрепването и задълбочаването на усилията за улесняване на потока от стоки и хора през границите. Концепцията „умни граници“ означава осигуряване на навременна доставка на суровини за промишлеността, намаляване на нелоялната конкуренция в местните общности, отваряне на възможности за достъп до нови пазари, прозрачни и предсказуеми условия за търговия и улесняване на законния бизнес, което ще допринесе за икономическия растеж и възможностите за заетост.

1 сн.: Част от заловеното рекордно количество хероин

2 сн.: Между тези плоскости в ТИР-а митничари откриха огромното количество хероин

СМ