04
Чет, Юни
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 Опит за контрабанда на над 1,5 кг златни бижута предотвратиха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево. На 10 януари от Турция пристига лек автомобил „Ауди“ с чужда регистрация, който е отклонен за митническа проверка. В аудито пътували съпрузи, които заявили, че не пренасят нищо за деклариране.

По време на инспекцията обаче служителите установили, че в дамската чанта и в джоба на връхната дреха на жената са укрити  42  накити от жълт метал - пръстени, медальони, гривни, синджири, обици и монети. Според  експертизата на вещото лице откритите накити с общо тегло 1550 грама са златни и са на стойност 106 272 лева. Бижутата са иззети и подлежат  на отнемане в полза на държавата. По случая е образувано досъдебно производство.

Ден по-рано, при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция, митническите служители откриват укрити в несесер, увит в одеяло, близо 400 грама златни накити и монети. Накитите са задържани, а на нарушителя, австрийски гражданин е съставен акт по Валутния закон.

В новогодишната нощ пък бе предотвратена контрабанда на над 2,5 килограма контрабандни златни изделия и накити,  открити при проверка на лек автомобил. Златото бе открито в джобове на  шофьора и в кутии в различни чанти с лични вещи.

СМ