06
Съб, Юни
13 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Контрабандни златни накити откриха митническите служители при проверка на лек автомобил на МП Капитан Андреево.

На 5 ноември на МП Капитан Андреево на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристига кола с румънска регистрация, влизаща в страната от Турция. Във возилото, управлявано от турски гражданин, пътували две румънки и един италианец. Водачът и неговите спътници заявили, че не пренасят вещи, стоки, благородни метали или парични средства за деклариране. Въпреки това автомобилът бил селектиран за щателна митническа проверка, при която в багажника, зад резервната гума, били открити два прозрачни полиетиленови плика, съдържащи 153 накита от жълт метал - пръстени, медальони, гривни, синджири и обици. Според експертизата на вещото лице откритите бижута са от 14-каратово злато с общо тегло 803 грама и са на стойност 45 780 лева.

В хода на проверката било установено, че накитите са собственост на шофьора и на една от румънските гражданки. Контрабандните златни изделия са задържани. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са предотвратили 15 опита за пренасяне близо 17 кг изделия от благородни метали на стойност над 580 000 лева.

СМ