22
Вт, Сеп
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

За деветте месеца на годината под контрола на Митница Бургас /с териториален обхват МП Капитан Андреево/ са проведени 11 процедури, при които са унищожени близо 66 000 текстилни изделия, 3330 чифта чорапи, 500 етикета, 14 320 чифта обувки, маратонки, аксесоари, сред които чанти, колани, портмонета, 600 ключодържателя, близо 15 000 парфюма и 6 500 картонени опаковки и капаци за тях.

Фалшификатите са задържани от митническите служители на МП Капитан Андреево през изминалата 2017 и настоящата 2018 година. За задържането са уведомени представителите на правопритежателите на марките, които са установили, че стоките са фалшиви и според нормативната уредба трябва да бъдат унищожени. Процедурата се извършва под контрола на митническите служители, а правопритежателите поемат разходите по унищожаването.

Защо се унищожават, а не се даряват

При фалшивите стоки става дума за търговски спор между притежателя на марката и вносителя, който в случая нарушава тези права, а митницата държи стоката, докато не се реши спора. От една страна унищожаването гарантира правата на притежателя на марката, за да е сигурно, че стоката няма да достигне търговската мрежа. Унищожаването гарантира и правата на вносителя, за да не може друг да се възползва от стоката. Няма гаранции за качеството на продуктите и е рисково те да бъдат дарени, липсата на отговорност към потребителя. Обичайно при фалшивите стоки няма гаранция, производителите им целят бърза моментна печалба, т.е. не се вълнуват много колко ще е качествена стоката, дали потребителите ще са доволни в дългосрочен план.

Фалшивата стока може да има занижено качество.

Дори и да не е опасна в прекия смисъл на думата, при производството й вероятно не са спазени всички стандарти. Вероятно тя ще се развали или амортизира по-бързо, няма да е толкова издръжлива на замърсяване и почистване. Всеки потребител има право да избере какво да купи . Важното е обаче потребителят да не бъде подведен в очакванията си към този продукт. А това често се случва при фалшивите стоки. За тях той плаща по-висока цена заради марката, дизайна или картинката, но те на практика са откраднати, прекопирани от друг продукт. Какъв е стимулът на търговците да правят подобни нарушения? Знаете, че за да се създаде един продукт, работят много специалисти – избира се подходящ дизайн, правят се проучвания, разработват се нови материали. За некоректните производители и търговци фалшивата стока има ниска себестойност, защото не са заплатени интелектуалните права. Те са възползват безплатно и наготово от чужд интелектуален труд.

Освен това може да се използват материали на по-ниска стойност

Каква е цената на ментетата? Реалната себестойност на фалшивите стоки е много ниска, в пъти по-ниска, защото техните производители си спестяват много разходи и ползват чужд интелектуален труд наготово и безплатно. Данните показват, че подобни производители също така са по-склонни да нарушават правата на работниците, както и да се опитват да спестят данъци. Ако достигне до търговската мрежа тази фалшивата стока се продава на пазарни цени. Точните реплики на оригиналните стоки се продават като оригинали – на същите или много близки цени, а имитиращите продукти се продават на цена, по-ниска от тази на оригинала, но и по-висока от подобни продукти без марка. Целта на производителите и търговците е да реализират голяма печалба, но все пак на цена, по-ниска от оригиналната стока, за да привлекат клиенти, които искат да спестят някой лев.

Какво съветваме потребителите

С ясното съзнание, че не винаги е лесно да се изпълни на практика, съветваме потребителите да са критични и да избират в рамките на бюджета си най-качествената стока, а не онази, която е най-привлекателна на външен вид или онази, която е задължително брандирана. В крайна сметка целта на марката е да носи престиж и удоволствие от самото й притежание, но фалшивата стока няма тази добавена стойност. Можем да посъветваме потребителите да бъдат внимателни откъде купуват стоките и да не се доверяват на твърде изгодни предложения от непроверени търговци. Да четат внимателно етикетите - дали са подробни, дали има данни за търговеца. Обикновено некоректните търговци не обръщат внимание на детайли като етикета. Да оглеждат самата стока – изработка, детайли като шевове, пластмасови ръбчета, прикрепени части, качество на печат на щампата. Например при марковите дрехи дори вътрешните шевове и бродерията от вътрешната страна са изработени чисто, няма стърчащи конци и раздърпани краища. Ако всички или повечето стоки изложени стоки имат такива дребни дефекти, това говори за некачествена изработка и вероятно за фалшификат или някаква реплика, казаха от митницата.

СМ