21
Вт, Май
9 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

712, 574 кг дрога за над 46 млн. лв. по цени на съдопроизводството са задържани на нашия пункт, стана ясно на нарочна пресконференция

Най-голямото количество хероин за всички времена, хванато по границите на България, е задържано на Митнически пункт Капитан Андреево. Този факт бе изнесен на специална пресконференция на границата, дадена днес от 11 ч. от директора на „Митническо разследване и разузнаване“ при Агенция „Митници“ Георги Георгиев и окръжния прокурор Иван Стоянов.

Наркотикът пътувал от Иран за Австрия, като е установено, че изпращачъте едно и също лице. Получател е фирма в Австрия.

По метода „анализ на риска“ са били селектирани три камона.Първият е спрян на 27 септември за проверка. Рентгенът дал индикации за наличието на контрабанда, но не могъл да „хване“ дрогата. При последвалата щателна инспекция в ремаркето на тежкотоварния автомобил митничарите открили 10 слепени една за друга плоскости за изолация, между които са били скрити 347, 270 кг хероин. На следващия ден – 28 септември, е спрян за проверка втори камион на същия изпращач. Оказало се, че и неговото ремарке е „заредено“ с наркотик. Третият се оказал „чист“.

Общата стойност на заловения хероин се изчислява по цени на съдопроизводството на 46 317 310 лв. На черно дрогата се пласира много по-скъпо.

С постановление на Окръжна прокуратура – Хасково, двамата ирански шофьори са задържани за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане в Окръжния съд за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предвиденото по българското законодателство наказание е в размер от 15 до 20 г. лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лв

. СМ