19
Вт, Фев
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

712, 574 кг дрога за над 46 млн. лв. по цени на съдопроизводството са задържани на нашия пункт, стана ясно на нарочна пресконференция

Най-голямото количество хероин за всички времена, хванато по границите на България, е задържано на Митнически пункт Капитан Андреево. Този факт бе изнесен на специална пресконференция на границата, дадена днес от 11 ч. от директора на „Митническо разследване и разузнаване“ при Агенция „Митници“ Георги Георгиев и окръжния прокурор Иван Стоянов.

Наркотикът пътувал от Иран за Австрия, като е установено, че изпращачъте едно и също лице. Получател е фирма в Австрия.

По метода „анализ на риска“ са били селектирани три камона.Първият е спрян на 27 септември за проверка. Рентгенът дал индикации за наличието на контрабанда, но не могъл да „хване“ дрогата. При последвалата щателна инспекция в ремаркето на тежкотоварния автомобил митничарите открили 10 слепени една за друга плоскости за изолация, между които са били скрити 347, 270 кг хероин. На следващия ден – 28 септември, е спрян за проверка втори камион на същия изпращач. Оказало се, че и неговото ремарке е „заредено“ с наркотик. Третият се оказал „чист“.

Общата стойност на заловения хероин се изчислява по цени на съдопроизводството на 46 317 310 лв. На черно дрогата се пласира много по-скъпо.

С постановление на Окръжна прокуратура – Хасково, двамата ирански шофьори са задържани за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане в Окръжния съд за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предвиденото по българското законодателство наказание е в размер от 15 до 20 г. лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лв

. СМ