21
Вт, Май
9 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Има вариант МП Капитан Андреево да да излезе изпод шапката на Бургас и да мине към нова – Тракийска

Окрупняване на митниците в България било обсъждано на съвещание в София миналата седмица. На него са присъствали ръководителите на съответните ведомства от цялата страна. Разисквано било митниците в България да бъдат редуцирани от 9 на 5 – огледално на дирекциите в структурата на НАП.

Говори се, че Митнически пункт „Капитан Андреево“ ще се отдели от Митница Бургас и ще се влее в новосъздадена под името Тракийска. Към нея щели да се присъединят и останалите митнически пунктове и бюра от бившата свиленградска митница. Все още не е уточнено къде ще бъде управлението на новосъздадената структура. Едно от предложенията било за Стара Загора, другото – за Пловдив. Там ще се влеят и звената от тези градове. С отделянето на „Капитан Андреево“ се отнема от кадровия състав на Митница Бургас. Ведомствата по поречието на Дунав ще се командват от Русе, а Лесово, по първоначални данни, ще е под шапката на бургазлии. Към София се присъединяват аерогарата и Югозападна митница, бургаската и варненската се запазват самостоятелно.

Редуцирането на административния капацитет е една от предполагаемите причини за промените. Най-вероятно предложенията не са случайни, а са съгласувани на високо ниво. Предстои те да бъдат внесени в Министерския съвет за гласуване и да влязат в сила евентуално от началото на идната 2019 година. Както „Старият мост“ подробно писа, в края на 2015 г. Митница Свиленград бе закрита с правителствено решение за превенция на корупционни практики и след арестуването на 33-ма служители. Тогава „Капитан Андреево“ и МП жп гара минаха към Митница Бургас, а бюрото в кв. Гарата остана към Пловдив.

СМ