21
Вт, Май
9 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

  18 280 къса/ 914 кутии/ контрабандни цигари откриха митнически служители  и гранични  полицаи на ГКПП Капитан Андреево в два леки автомобила и един камион, влизащи в страната от Турция на 12-и септември.

При една от проверките контрабандните цигари са намерени в лек автомобил марка „BMW X 6",  управляван от ирландски гражданин от турски произход. Пред митническите служители шофьорът и двамата му спътници заявили, че не пренасят стоки и валутни ценности за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която от естествени кухини на различни места в колата са измъкнати 394 кутии и 1 кг тютюн за наргиле без акцизен бандерол с надпис „For duty free sale only."

Два часа след това при проверка на друг лек автомобил - "Mercedes-benz" с немска регистрация, митничарите откриват в личния багаж на пътуващите с колата двама съпрузи - турски граждани,  220 кутии нелегални цигари.

Същия ден, на трасе „Входящи товарни автомобили", пристига камион с турска регистрация. Шофьорът представил редовни документи за превозваната стока и заявил, че не пренася  стоки и валутни ценности за деклариране. По метода „анализ на риска“ инспекторите селектирали превозното средство за сканиране с рентген. При последвалата физическа проверка под дъното на полуремаркето са открити 300 кутии цигари от марката „Parliament".

Акцизните стоки са задържани. На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците и е задържана сумата от общо 3020 евро  за обезпечаване на евентуални вземания.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали над  20 100 000 къса  цигари без акцизен бандерол.