05
Чет, Дек
8 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

4 000 стека контрабандни цигари са конфискували митническите служители на ГКПП Капитан Андреево от началото на август до сега, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“.

Всеки ден униформените се натъкват на опити за контрабанда на папироси. На 21 август инспекторите открили 542 кутии папироси без бандерол при три проверки на два камиона и един лек автомобил, влизащи в страната от Турция.

В 7:30 ч. на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигнала кола, управлявана от турски гастарбайтер, пътуващ със семейството си за Германия. Пред митническите служители пътниците заявили, че не пренасят стоки или парични средства за деклариране. Въпреки това возилото било селектирано за щателна проверка, при която в багажа и в резервната гума, били открити 202 кутии цигари, от три различни марки без акцизен бандерол.

Около 10:00 часа на българския митнически пункт пристигнал товарен автомобил с турска регистрация на път от Турция през България за Англия, управляван от турски гражданин. Шофьорът на камиона представил редовни документи за превозваната стока и заявил, че не пренася стоки и валутни ценности за деклариране. По метода „анализ на риска“ екип на митническа мобилна група селектирала превозното средство за щателна проверка, при която в естествена кухина на тавана на шофьорската кабина, били открити 150 кутии цигари от марката „LM Red Label“, всички с надпис „For duty free sale only“.

Час преди това пък при проверка на друг товарен автомобил с турска регистрация митническите служители на МП Капитан Андреево открили в личния багаж на шофьора, турски гражданин, скрити 190 кутии цигари от марката „LM Red Label“, също с надпис „For duty free sale only“.

Цигарите и при трите случая са били иззети. На нарушителите били съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени акцизни стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

СМ