28
Чет, Окт
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Контрабандният канал е разкрит със съдействието на партньорски служби

Кокершпаньолът Ричи надушил дрогата

191, 200 кг хероин заловиха митничарите на ГКПП Капитан Андреево на 23 май сутринта, съобщи днес на брифинг директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Освен митническия шеф, на срещата с журналисти, провела се на граничния пункт, взеха участие гл. секретар на МВР Младен Маринов и зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова.

Както сайтът на „Старият мост“ пръв писа още вчера, дрогата била скрита в 25-килограмови торби с керамично лепило на прах / теракол/, превозвани от турски тир. Камионът идвал от Турция и пътувал транзит през България за Белгия. Работихме съвместно с партньорски служби за разбиването на контрабандния канал, каза гл. секретар на МВР Младен Маринов. Имахме предварителна информация за огромната пратка и създадохме организация заедно с Гранична полиция и митницата за залавянето й, подчерта той.

Още с пристигането на пункта натъпканият с фабрично запечатани чували теракол тир бил отклонен за щателна митническа проверка. Сканиран бил на рентген, който обаче не отчел нередности, обясни Георги Костов. Причината била, че като плътност и консистенция тераколът и хероинът били близки като субстанция и трудно се различавали по пролъчване. Наложило се да се премине към физическа проверка на превозвания товар. За целта било използвано и специално обучено куче . Още при първото подушване кокершпаньолът Ричи насочил митничарите към една от торбите. При разрязването й служителите открили между лепилото на прах 2-килограмов пакет с прахообразно бежово вещество. При полевия наркотест се оказало, че това е хероин.

Цял ден продължило разтоварването на камиона и проверката на всеки един от чувалите. В крайна сметка общо от торбите с теракол били извадени точно 191,200 кг дрога. Стойността на нарктотика се определя на 12,415 млн. лева. Турският шофьор и камионът са задържани, заяви наблюдаващия прокурор Дарина Славова.

Срещу 61-годишния  водач на камиона е повдигнато обвинение по чл.242, ал.4 от НК за контрабанда в особено големи размери, предвиждащ лишаване от свобода от 15 до 20 години. За проявен професионализъм прокуратурата е подготвила специална награда на кучето Ричи – храна, не пропусна да съобщи със задоволство Славова.

Това е най-голямата пратка хероин, заловена през последната година на ГКПП Капитан Андреево.

Николай Колев

Сн. Христо Русев