12
Чет, Дек
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Постоянна мярка „Задържане под стража“ наложи Свиленградският районен съд на разследващия митнически инспектор Димитър Манчев, присвоил 100 000 турски лири, съхранявани като веществено доказателство. Съдия Живка Петрова удовлетвори искането на наблюдаващия прокурор Надя Митева с мотива, че задържаният може да се укрие или да попречи на разследването срещу него, ако остане на свобода.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Хасково. Адвокатите Иван Иванов и Илия Бабаджанов поискаха по-лека мярка на довереника си, изтъквайки пълните самопризнания, които е направил. Според защитниците нямало обективна опасност той да се укрие или да попречи на разследването. Пред съда Димитър Манчев изрази съжаление за стореното от него. Той се опита да умилостиви Темида, разказвайки за безупречната си кариера на бивш офицер от армията. От изявленията му стана ясно, че е подполковник от резерва, участвал е в две мисии в Афганистан и е получавал референции от командването на НАТО за постигнати отлични резултати.

Преди това пред прокуратурата Димитър Манчев обяснил постъпката си с голямата нужда от средства, която изпитвал. Имал да изплаща големи заеми. Той казал, че е взел парите с намерението да ги възстанови след време. Стоте хиляди турски лири всъщност са били веществено доказателство по валутно престъпление, извършено през 2016 г. на ГКПП Капитан Андреево от български гражданин от турски произход. Образуваното досъдебно производство е поето от Димитър Манчев като разследващ митнически инспектор.

Хасковският административен съд обаче приключил делото с разпореждане парите да бъдат върнати на подсъдимия. Когато пълномощник на оправдания поискал задържаните пари, Манчев чистосърдечно се опитал да го убеди да изчака, защото ги е похарчил. Дори бил готов да подпише запис на заповед. Вместо да изчака обаче, пълномощникът веднага сезирал ДАНС . Спецченгета пък уведомили прокуратурата. Така се стигнало да арестуването му на 21 – ви декември вечерта.

Както „Старият мост“ писа, Димитър Манчев започва работа като разследващ митнически инспектор в свиленградската митница през 2009 г., идвайки от Пловдив. След закриването й е преназначен в Митница Бургас с изнесено работно място в Свиленград.