19
Съб, Сеп
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Шестима от задържаните за корупция митничари и гранични полицаи на ГКПП Капитан Андреево бяха оставени в ареста от Хасковския окръжен съд. Най-тежката мярка „задържане под стража” получиха: граничните полицаи Георги Сирмов, Петър Нацков, Мариян Куртов и митничарите Константин Глушков, Костадин Чорбаджиев, Симеон Николов.

Според съда срещу митничарите Любомир Апостолов и Пламен Русев не могат да бъдат направени обосновани предположения, че са извършили престъплението, в което са обвинени, и им наложи най-леката мярка – подписка. На митническия служителя Валери Казаков бе наложена мярката „домашен арест”, защото неговото име се съобщава от свидетеля с тайна самоличност 001, но не като поискал или взел подкуп. В същото време за взел парите се посочва Петър Христов, който пък въобще не е привлечен като обвиняем.

Митничарите и граничните полицаи бяха арестувани на 30 септември при акция на специализираното звено „Антикорупция” на ГКПП Капитан Андреево, за която „Старият мост“ пръв писа. Досъдебното производство е възбудено от 2015 г. На днешното съдебно заседание стана ясно, че тайният свидетел 001 е турски шофьор на автобус, който редовно изпълнява курсове по линията Турция – Румъния. Адвокатите на задържаните поискаха съдът да ги освободи, защото цялото обвинение се крепи основно на тайния свидетел, който често дава противоречиви показания.

Вчера пък от Софийска градска прокуратура са освободили митничарката Детелина Андонова, която страда от онкологично заболяване, срещу парична гаранция 2000 лв. Срещу 5000 лв. гаранция е пуснат и направилият самопризнания митнически служител Йордан Кондурджиев.

Решението на Хасковския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок.

Сходни