20
Пон, Сеп
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт
Специализираният наказателен съд определи по 15 хил. лева гаранция, двама обжалват
 
И последните шестима митнически служители от ГКПП Капитан Андреево, задържани през декември м. г. за участие в организирана престъпна група за подкупи, са освободени от ареста. Специализираният наказателен съд определи по 15 хиляди лева парична гаранция за всеки като мярка за неотклонение.
Двама от освободените митничари обжалват размера на сумата. В сравнение с с гаранциите, присъдени на техни колеги, пуснати по-рано, тя действително е доста по-висока.
Определението на съда е произнесено на 10 март, четвъртък, но шестимата са пуснати едва на 15 март, тъй като се е очаквало Специализираната прокуратура да обжалва. Протест от обвинението обаче не е внесен.
Както „Старият мост“ писа, в началото на март Апелативният специализиран наказателен съд пусна под гаранция петима от дванайсетте задържани за подкуп митничари. Георги Грамелов, Коста Костадинов, Георги Раковски, Атанас Атанасов и Стоян Кръстев обжалваха мярката си за неотклонение „задържане под стража“ и настояваха за замяната й с по-лека. Магистратите уважиха исканията им и ги освободиха срещу парична гаранция от по 10 хил. лева.
Преди повече от месец пък други четирима митничари от задържаните - Атанас Стойчев, Димитър Костов, Цветомир Петров и Димитър Лилянов, бяха освободени под парична гаранция от Специализирания наказателен съд. След като Специализираната прокуратура протестира, Апелативният съд отмени определението и четиримата бяха върнати зад решетките.
 
Подробности четете във в. „Старият мост“. Търсете новия брой днес по магазините, а утре и в „Лафка“