17
Пет, Сеп
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт
Кебапчета, хляб и вода раздават на чакащите по границата шофьори. Както вече писахме, от вчера сутринта ГКПП Капитан Петко войвода е напълно блокиран. Само на 17 февруари са раздадени около 1000 кебапчета на шофьорите откъм българска страна. Скарите за бързо хранене в Свиленград не могат да смогнат да изпълняват поръчките.
Средствата за закупуване на храната са осигурени от свиленградските превозвачески фирми, които първи блокираха тукашната граница. Сумата ще им бъде възстановена от Съюза на международните превозвачи, който е организатор на стачката.
Днес областният управител на Хасково Станислав Дечев беше на пункта, за да разговаря с протестиращите. Той засвидетелства пълната си подкрепа към тях и лобира с гръцките фермери да се пропусне кола с храна, която да бъде раздадена на шофьорите в Гърция. Около 120 камиона са се струпали на чужда страна, а на българска – 70.
Не се знае докога ще продължи контраблокадата. Протестиращите са категорични, че ще стигнат докрай. Докато фермерите не изтеглят и последния трактор от границите, няма да отстъпим, казаха те пред „Старият мост“. Министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че исканията от страна на българските шофьори и превозвачи са за 100% оттегляне на цялата блокада на гръцките фермери, включително машини, трактори и комбайни и гръцката полиция да обезпечи трайно коридор, за да може да има нормално движение. И двете наши искания са получили отказ. Стана ясно, че сдруженията на българските превозвачи обсъждат вариант, при който през юни да затворят всички пунктове по българо-гръцката граница и така да бъде засегнат туризмът в южната ни съседка, както в момента се случва с българския бизнес.
Впрочем, четири от граничните пунктове с Гърция са блокирани и през тях не се пропускат никакви превозни средства. Това са Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи, Капитан Петко войвода - Орменион и Маказа – Нимфея.
СМ