23
Сря, Юни
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт
rentggРентген за предотвратяване на нелегален трафик на хора и стоки работи вече на ГКПП Капитан Петко войвода. Точно с него вече е пресечена крупна контрабанда на цигари от Гърция в България. Както „Старият мост“ писа, на 26 януари т.г. на граничния пункт е заловена цистерна „Ивеко" на влизане от Гърция. Водачът декларирал, че превозва 7 100 кг втечнен карбон диоксид. След митническата проверка с рентгена се оказало, че е пълна с 254 390 кутии цигари без бандерол, които се равняват на 509 мастербокса.
Сканиращото устройство на ГКПП Капитан Петко войвода работи от две седмици, докарано е от Калотина. Рентгенът извършва 100-процентов контрол на всички превозни средства, които влизат на територията на страната. Поставянето му е е във връзка както с борбата с контрабандата, така и с бежанския поток, който влиза не само през Турция, но и през Гърция, заяви директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.
Според гранични служители обаче засега остава проблемът с проверката на влизащите в страната влакове на жп гара Свиленград. „Само в една композиция има над 300 контейнера, на дежурство има един митнически инспектор, на практика е невъзможна щателна проверка“, споделят те.
СМ