18
Съб, Сеп
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт
sindjiriЗлатни накити за 66 906 лева откриха и задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево. Ценностите са били пренасяни от румънска гражданка, влизаща в страната от Турция. Дамата пътувала в лек автомобил, управляван от румънски гражданин.
Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. Пред митническите служители шофьорът и неговата спътница заявили, че нямат нищо за деклариране. Въпреки това при последвалия личен преглед на дамата се установява, че в дамската чанта, джобовете на якето и панталоните й са укрити четири найлонови пакети обвити в кафяво тиксо, пълни със златни изделия. Освен това по шията на румънската гражданка на два синджира са открити закачени още множество синджири от жълт метал. Митническите служители са открили общо 578 златни бижута, сред които 117 медальони, 112 златни пръстени, 56 гривни, 140 синджири и 153 обеци. Направената експертиза от вещо лице е установила, че златните бижута са с общо тегло 1.239 кг и са от висока бижутерска проба, на стойност 66 906 лева. Златните бижута и румънската гражданка са задържани. Задържан е и лекият автомобил, послужил за извършване на нарушението.
По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор при Митница Бургас.
Това е втори случай на задържани контрабандни бижута от митническите служители на МП Капитан Андреево през последните дни. Ден по-рано са иззети 4.194 кг сребърни накити отново от румънска гражданка, пътуваща в лек автомобил от Турция през България за Румъния. Митническите служители извършват личен преглед на дамата и откриват във вътрешните джобове на якето и чантата 7 пакета с общо 2634 сребърни синджири, гривни, брошки, пръстени, медальони и обеци. На нарушителката е съставен акт за нарушение на Валутния закон и ще и бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лв.
СМ