26
Пон, Окт
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

kosttt 350 250Направиха ново митническо бюро в Свиленград, наркоотделът редуциран. Дългогодишни служители вече вън от системата. Георги Костадинов стана зам.-началник на Митница Пловдив. Мобилни групи със специални камери проверяват колите

65 служители от Митница Свиленград, някои от които следствени, са елиминирани от системата. Така 1/5 от състава на учреждението вече е без работа. Това стана със закриването на Митница Свиленград, считано от 00, 00 часа на 11 януари 2016 г. след постановление на Министерския съвет. Преди това обаче официално бе съобщено, че съкращения не се предвиждат.

На част от инспекторите са връчени заповеди за преназначение към Митница Бургас или към Митница Пловдив. Хора от администрацията също са били пренасочени към ГКПП Капитан Андреево, докато дългогодишни служители на пункта не са получили такива заповеди. Махнати са хора от счетоводството, деловодството, касиери.

На практика митническият пункт с Турция от доста време е „обезглавен“, няма началник. Ръководителите на смени пък са отговорници, временно изпълняващи длъжността, а не назначени след съответната процедура титуляри.

Разкрито е ново митническо бюро в Свиленград. 

В него засега работят десетина души. То е под шапката на Пловдив, както и бюрата в Хасково и Кърджали с по около 10 души персонал. Това в Свободната безмитна зона е закрито. Бюрата в Свиленград, Хасково и Кърджали са в ресора на досегашния зам.-началник на свиленградската митница Георги Костадинов. Той е назначен за заместник-шеф на Митница Пловдив и няма да отговаря за Капитан Андреево и жп гарата, които са към Бургас. За тази позиция още се търси подходящ човек. Другият заместник-началник – Юлия Чолакова, става държавен инспектор към бюрото в Свиленград и е преназначена към Пловдив, довери наш добре осведомен източник.

Всички отдели са под „шапката“ на Митница Пловдив. Монтираният на ГКПП Капитан Петко войвода кантар – също. Те ще се водят като „изнесени работни места“.

Наркоотделът е редуциран.

В него остават да работят само 8 души, засега. Преди промените щатовете са били 24. Махнати са хора с дългогодишен опит. Освободени са и четирима души технически персонал.

Отпадат и някои отдели, като например „Последващ контрол“. Очаква се мобилни митнически групи да поемат функциите му. Намален е съставът на отдел „Акцизи“. В него остават 10-ина души. Тежка ще бъде работатаи  на юристите – 4 служители. В митницата миналата година са издадени 2500 наказателно-административни постановления, или приблизително по 250 месечно. В съда са образувани 130 дела, свързани с досъдебни производство по тях, проучи „Старият мост“.

Само трима са изгубили работата си.

Това обяви директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов на 12 януари, ден след като ведомството бе закрито с правителствено решение.

Махнатите, според Танов нямали достатъчно квалификация, за да работят на терен. Работните места на митничарите, срещу които има повдигнати обвинения след разбиването на организирана група за събиране на подкупи, били временно закрити.

„Тече структурна реформа и аз не изключвам и друго териториално-митническо учреждение да бъде закрито. В митницата на Капитан Андреево е закрита администрацията. Закрити са тези длъжности, за които има обвинения. Докато текат съдебните дела за тези бройки няма да бъде обявяван конкурс", каза Танов. По думите му около 150 души са освободени от Агенция „Митници" миналата година, заради подкуп. В същото време обаче няма осъден митничар. 

Според Ваньо Танов едно от средствата за борба с корупцията е повишаването на заплатите на служителите. Ето защо през периода 2009 - 2013 година пет пъти са били вдигани заплатите в Агенцията, а сега предстои ново увеличение. Заплатите ще бъдат повишени с 200 лв. Но на младшия състав парите ще бъдат вдигнати с около 30%, а за другия няма да има такова сериозно увеличение. Това митничарите щели да усетят още идния месец.

Мобилни групи бяха изпратени за проверка на колите

на трасе „Влизащи леки автомобили“ веднага след закриването на Митница Свиленград. „Проверяват с едни подвижни камери, пъхат ги в праговете, в кухините, във вратите, голяма техника“, разказа куфарен търговец.

Закриването на митницата създаде известни неудобства за спедиторите. От 00, 00 ч. на 11 януари в документите им следваше да бъдат вписани новите кодове. Това наложи преоформяне и съответно забавяне на ГКПП Капитан Андреево.

Митничари, сред които и новопостъпили, са

отказали да подпишат заповедите си за преназначение.

Други, и хора с продължителен стаж, са подали оставки още преди трансформацията на учреждението да стане факт. Част от съкратените служители вече са се регистрирали в Бюрото по труда в Свиленград като безработни. Махнати смятат да водат дела за възстановяване на работа и възнамеряват да подадат искове в съда в законовия двуседмичен срок. Други още не са решили дали да търсят правата си по съдебен ред.

Много от назначените на ГКПП Капитан Андреево митничари не искат да са там, но не са имали избор, твърдят запознати.

Лесово, Капитан Андреево са

бомба със закъснител,

твърдят те. Във всеки един момент може да избухне.

Новопостроената сграда на администрацията на свиленградската митница в кв. Гарата сега е полупразна. Наскоро в нея се нанесе целият персонал, но в момента в нея се „ширят“ едва 20-ина служители. Най-вероятно в свободните помещения ще се настанят позиционираният ръководител на Капитан Андреево и жп гарата и административен персонал, назначен от Митница Бургас. Техните работни места също ще се водят изнесени.

СМ