28
Чет, Окт
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

От 00.00 часа спира съществуването на Митница Свиленград

Някои митнически служители от пункта Капитан Андреево вече са получили заповеди за преназначение към териториалните управления в Пловдив и Бургас. Това стана, след като на 30 декември Министерският съвет прие постановление за промени в устройствения правилник на митниците, с които свиленградското звено на практика се закрива. Окончателно Митница Свиленград спира да съществува документално в  00.00 часа идния понеделник.

В момента се извършва трескава дейност по нормативни документи и документацията, която трябва да се издаде.

Датата 11 януари 2016, на която се слага историческия край на южното митническо звено и най-голямата структура от Агенцията, е разписана в заповед на министъра на финансите. Документът закрива де юре Митница Свиленград и МБ Свободна зона Свиленград.

Митниците в Бургас и в Пловдив си поделят учреждения, които са били под шапката на закритата Митница Свиленград.

Митническото бюро Кърджали, към което е и Маказа и митническото бюро Хасково от другата седмица ще действат под шапката на Митница Пловдив.

Създава се и ново митническо бюро в структурата на митница Пловдив-МБ Свиленград с код BG003010. Очаква се в него да работят 15 – 20 души.

Засега за съкращения на митнически служители не се говори.

Новите митнически бюра на Митница Пловдив, ще работят със стандартно работно време от 9.00 до 17.30 часа от понеделник до петък. Бюрото в Свиленград ще е с работно време от 8.00 до 20.00 часа и 7 дни в седмицата, уточниха от пресслужбата на Агенция „Митници“.  Митническите пунктове, които преминават в структурата на Митница Бургас, ще работят на 24- часов режим 7 дни в седмицата.

Във връзка с структурната промяна МП Капитан Андреево няма да обслужва икономическите оператори от 23 часа до 24 часа на 10 януари. От митническата администрация обясниха, че в случай, че икономическите оператори са подали транзитни декларации преди 23 часа на 10-и този месец, но митническите формалности за поставяне под режим не са били изпълнени до този час, същите ще се анулират и икономическите оператори ще е необходимо да подават нови митнически декларации с новия код на митническото учреждение.

СМ