20
Пон, Сеп
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

14 от задържаните остават в ареста

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми 22-ма от задържаните митнически служители при вчерашната специализирана полицейска операция на ГКПП Капитан Андреево. Това обяви на пресконференция в София Даниела Попова, административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, във връзка със задържаните вчера митничари на пункта.

„22 митнически служители са привлечени като обвиняеми. За 14 ще има искания за най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража". Спрямо 8 са предприети мерки за неотклонение парична гаранция", заяви Попова. Тя уточни, че митничарите са обвинени за участие в организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващите през пункта превозни средства. По думите й законът предвижда за тези престъпления от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Попова уточни, че акцията е проведена вчера около 7.30 сутринта, докато вчера бе обявен друг час - 8,45 ч. Извършени са 106 претърсвания и изземвания и лични обиски. За 81 е имало предварително разрешение от Специализирания наказателен съд и около 25 са извършени в условия на неотложност, обясни тя.

„Бяха разпитани митнически служители и лица, преминавали през ГКПП "Капитан Андреево."Разпитани са над 10 свидетели. Извършени са разпознавания. Използвани са специални разузнавателни средства, включително и видеоналбюдение на помещения, в които са работили митнически служители", добави Попова.

Ръководителят на специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор Андрей Андреев каза, че заподозрените са взимали от 2 до 5 евро на автомобил и от 150 до 300 евро на автобус или товарен автомобил. Той добави, че целта е била да не се извършват т. нар. щатни митнически проверки.

В края на смяната определен служител е разпределял парите на порции и ги увивал в хартия. След това те са били раздавани на останалите служители, като най-големият дял бил за началника на смяната. Най-голямата открита сума у един от задържаните е 32 000 евро и 15 000 лева.

Според прокурор Попова престъпната група е действала от март тази година. Все още не се знае дали в нея са замесени и на по-високо ниво от началник смяна.„Престои още много работа и още много процесуално-следствени действия, вследствие на което броят на лицата, привлечени в качеството на обвиняеми, би могъл да се промени", добави тя.