19
Съб, Сеп
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт
zlatoooЗа около седмица това е третият случай на открито от митничарите златно съкровище
 
105 златни бижута, скрити в сутиена на румънка, откриха митническите инспектори на ГКПП Капитан Андреево. Жената е пътувала в автобус с румънска регистрация от Турция през България за родината й. При проверката на пункта пътничката не декларирала стоки и валутни ценности. По метода на анализа на риска обаче митничарите направили личен преглед на младата дама – 25-годишната Л.Т. от Букурещ. В сутиена й са открити 45 чифта обеци, 25 пръстена, 10 медальона, 18 гривни и 7 синджира. Изготвената от вещо лице експертиза доказва, че накитите с общо тегло 365 грама са от 14-каратово злато на обща стойност 19 710 лева. При проверка на същия автобус инспекторите намерили и 563 грама сребърни бижута, скрити в джобовете на млад мъж от Молдова. Златните и сребърни украшения са задържани и ще бъдат отнети в полза на държавата. На двамата са съставени актове за нарушаване на Валутния закон и ще им бъдат наложени глоби от 1000 до 3000 лева, казаха от Митницата.
Това е третият случай за около седмица, при който инспекторите се натъкват на нелегални накити от благородни метали. Припомняме, че на 6 октомври униформените откриха златно съкровище за четвърт милион лева, скрито в тайник на автобус. От скривалището са извaдeни полиетиленови пaĸeти с 1167 чифтa oбeци, 480 пpъcтeна, 98 гpивни, 174 синджира, 156 медальона и 26 колиета. Cпopeд изготвената oт вeщo лицe eĸcпepтизa нaĸититe ca oт 14-ĸapaтoвo злaтo c oбщo тeглo 4,887 ĸг. нa cтoйнocт 263 898 лв.
Няколко дни по-късно са открити още над половин килограм златни накити. Ценностите са намерени при проверка на турско „BMW“ на влизане в България от Турция. Въпреки че водачът и пътниците не декларирали, че носят бижута, при проверката в подлакътника на шофьорската седалка униформените се натъкват на 169 златни накита, сред които два часовника. Според експертизата украшенията са от 14-каратово злато на обща стойност 31 212 лв.
От Митницата подчертаха, че за пренасяне на благородни метали и скъпоценни камъни с нетърговска цел трябва да се попълни декларация. Декларират се над 37 грама злато и платина в необработен и полуобработен вид и монети без оглед на съдържанието на златото или платината; 60 грама бижута и аксесоари от сплави на златото или платината без оглед на съдържанието на златото или платината; 300 грама сребро в необработен и полуобработен вид и монети, както и бижута и аксесоари от сплави на среброто без оглед на съдържанието на среброто; скъпоценни камъни, вградени в изделията, посочени по-горе.
СМ