18
Пон, Ян
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Други 16 инспектори се обучават в момента в София

 

Още 18 митнически служители ще попълнят смените на ГКПП Капитан Андреево до дни. Те преминаха 7-месечен курс на обучение и на 15 юли, сряда, издържаха успешно заключителния изпит. На финала само двама не са прескочили последното препятствие. Те могат да получат втори шанс и да се явят на поправителен, при едно условие: средният им успех от предходните модули да е не по-нисък от Добър /4/. В противен случай отпадат от системата и ще трябва да възстановят на държавата изразходваните за обучението им средства.

Новите попълнения са избрани с конкурс, който бе обявен в края на миналата година. Тогава комисия, оглавявана от бившия началник на свиленградската митница Тодор Караиванов, след пресяване по документи допусна до теста 241 от общо 273 кандидати. 128 издържаха писмения изпит успешно и сред тях след интервю бяха подбрани 20 души, които бяха изпратени на обучение.

Новите служители са очаквани с нетърпение на ГКПП Капитан Андреево. Те веднага след завръщането си от София ще започнат работа на платното, тъй като трафикът в момента е много засилен. Както „Старият мост“ писа, за подсилване на смените на пункта бяха командировани митничари от вътрешността на страната. Те замениха 21 служители от Митница Свиленград, които директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов внезапно освободи от работа н края на април т. г. с мотив „съкращение на щата“ поради влизането в сила на ново щатно разписание и структурни промени. Така на практика персоналът бе намален с почти цяла митническа смяна. Неочакваното редуциране на състава пък стана непосредствено след цигарената афера, по която първоначално бяха задържани 13 митничари, а срещу трима служители на митницата и един граничен полицай бяха повдигнати обвинения като помагачи в извършване на контрабанда на акцизни стоки.

В момента в учебния център на Агенция „Митници“ в София още 16 души преминават курс на обучение. Те бяха избрани с конкурс, обявен през февруари т. г., при който от 309 подали документи едва 39 кандидати издържаха теста. Новата „партида“ митничари се очаква да започне работа след два месеца.

СМ