23
Пет, Юли
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Първа инвестиционна банка“ и „СИБанк“, които работиха на ГКПП Капитан Андреево, напуснаха пункта. Още в края на юни помещенията на финансовите институции бяха изпразнени, а около 20 служители – съкратени. Най-вероятната причина за отказа на дружествата от „златната мина“ е намалялата им работа.

Припомняме, че от 1 юни плащането на всички видове такси на границата става чрез ПОС-терминал с дебитни и кредитни карти. От Митницата тогава заявиха, че промяната се въвежда, за да се избегне корупцията и ускори процесът по обработка на камионите. Краят на плащането на ръка предвещаваше отказа на банките от ГКПП. С въвеждането на ПОС-терминала отпаднаха таксите, които превозвачите дължаха към обслужващата институция при кешовото им плащане в нея и извършваните банкови преводи по сметки на Агенция „Митници“.
Запознати обаче твърдят, че липсата на банка на пункта ще създаде редица неудобства особено като тръгнат да пътуват гастарбайтерите. Финансовите институции обслужват редица други такси, дължащи се на границата – обмитяване на стока, плащане на административна глоба, пренасяне на по-голямо количество товар и др.
СМ