02
Вт, Юни
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

eurorumynka34 200 евро откриха митничарите на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от Митница Свиленград. При проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция за Румъния, всички във возилото обявили пред митничарите, че не пренасят стоки или валута за деклариране. При личен преглед на една от пътничките обаче - румънска гражданка, били открити две полиетиленови торбички, залепени с тиксо под панталона й, в областта на корема. В пакетите били надиплени 169 банкноти в купюри от по 500, 200 и 100 евро на обща стойност 34 200 евро. Жената обяснила, че нейните деца, които живеели и работели в Турция, й дали парите, за да си купи апартамент в Румъния.
Срещу 62-годишната румън
ка е образувано досъдебно производство по чл. 251 ал. 1 от НК, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Свиленград под надзора на Районна прокуратура Свиленград. Недекларираната валута подлежи на отнемане в полза на държавата.
Според Валутния закон, пренасянето на парични средства в размер на 10 000 евро и повече или тяхната равностойност в левове или друга валута за или от трета страна подлежи на деклариране пред митническите органи,
уточниха от Митница Свиленград.

СМ