13
Нед, Юни
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

mirkooooooovЮлиян Мирков: Амбицията ми е да изчистя негативния имидж на тукашната служба

 

Столичанинът Юлиян Евтимов Мирков е новият ръководител на свиленградската митница. От 1 юни със заповед на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов Мирков е назначен на длъжността за неопределено време. Кадровото решение е взето след проведена процедура по конкурентен подбор.

Новият ръководител на Митница Свиленград не е първият „външен“ човек, т. е. не свиленградчанин, който заема поста. Така например бившите началници на тукашното териториално управление Ангел Дончев и Филип Александров са от София, заемалата за кратко длъжността Елка Владова – също. Пловдивчанинът Боян Тодоров лани пък оглавяваше митницата за 45 дни, след като бе командирован тук. Захари Захариев и Тодор Караиванов са от Харманли.

Амбицията ми е да изчистя негативния имидж на свиленградската митница. Това, че съм „външен“ човек, считам за свое предимство – заяви пред „Старият мост“ Мирков. – Нямам обвързаности – нито сантиментални, нито роднински, нито каквито и да било други, така че всички ще са равнопоставени пред мен.“

40-годишният Юлиян Мирков е завършил УНСС, образователно-квалификационна степен магистър, специалност „Стопанска логистика“. Работи в митническата администрация от 2004 г. От 2009 г. е началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в Митница Столична. Преди това е бил началник на отдел „Митническо разследване и разузнаване" в Регионална митническа дирекция – София, и началник сектор „Разузнаване“. От 2013 г. е заместник-началник на Митница Столична. Има редица успехи в борбата с контрабандата, особено на цигари. Награждаван е за висок професионализъм и значителен принос в дейността на митниците. Той е ръководил екипа от митнически служители, разкрил най-голямото депо за контрабандни цигари през 2012 г.

Мирков сподели, че особено много ще държи на борбата с контрабандата на акцизни стоки – цигари и алкохол и няма да допусне никакви компромиси в това отношение. Той ще остане с двама заместници – Георги Костадинов и Юлия Чолакова. Не предвижда и съкращения на щатния състав: „Колегите няма защо да се притесняват, няма да има съкращения, даже не достигат хора. Сега очакваме и 16-те стажанти, приети с последния конкурс, да се включат в процеса на работа.“

Според него професията на митническия инспектор е наистина трудна, изисква сериозни познания в обширна материя; детайлно боравене с много нормативни документи, закони, европейски директиви; добра компютърна грамотност и др. Несъстоятелна е представата за митничаря като за някой дебел чичко, който само отваря и затваря багажника, изискват се наистина много качества, подчерта новият началник на тукашното териториално управление. Той е на мнение, че болшинството от подчинените му си гледат работата стриктно.

Една от първите задачи, които си е поставил, е да се запознае със служителите, с техните професионални постижения, награди, наказания. „Ще държа на кариерното развитие на митническите служители. Те трябва като държавни служители да могат да растат в йерархията в зависимост от резултатите, на базата на атестациите, които се правят“, сподели митническият шеф. „Не съм еничар, аз съм митничар и заставам зад служителите. Ще ги подкрепям, ще им помагам, ще ги защитавам. Само не търпя предателството и всеки, нарушил правилата и законите, ще си носи последствията“, категоричен е той.

Притеснението на Юлиян Мирков идва обаче от още незавършения ремонт на ГКПП Капитан Андрево. Там платното за изходящи автомобили още не е асфалтирано, тепърва ще се обявява обществена поръчка. Щом в разгара на лятото тръгнат турските гастарбйтери, на пункта няма да може да се диша от прах.

СМ