20
Сря, Ян
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт
HRR 9674Около 15 км опашка от тирове се е извила пред ГКПП Капитан Андреево откъм българска страна. Върволицата от товарни камиони почти достига Свиленград. Леките коли и автобусите преминават безпроблемно през граничния пункт, но вече четвърти ден тировете продължават да се трупат на границата. Ако колоната продължи да расте със същите темпове, нищо чудно да достигне и Любимец. От турска страна пък опашката е двойно по-голяма, като вече достига около 30 километра.
Шофьорите не знаят какви са причините за чакането повече от 30 часа. За 3 дни сме напреднали само 5 км, сподели един от тях, като подчерта, че за всеки ден дължали по 12 евро такса за винетка. Друг заяви, че това не било изолиран случай, а всяка седмица на турско-българската граница се повтаряла ситуацията с чакане по няколко дни, за да минат през българската митница.
Според турски източници причина за опашките от тирове е забавяне в работата на българските митници поради антикорупционната операция и засилените мерки на пунктовете с Турция. Акцията на българските власти бе преди една седмица и оттогава техният митнически персонал работи с намален състав, понеже на българската страна няма достатъчен плац, тировете се натрупват на турската страна, коментира източник, пожелал анонимност.
От Митница Свиленград обясниха пред БНТ, че са се струпали повече камиони от капацитета на пункта. В момента от 12 кантара общо на вход и изход работят 9. Проблеми създава и засиленият контрол над товарните автомобили след акциите срещу контрабандата. На този етап се обработват с около 40 % по-малко камиони от една митническа смяна, в сравнение с преди засилените мерки, казват запознати.
Подобно струпване по границата е имало единствено и само при пътни блокади и протести.
Такива обаче в момента няма. Това разгневи спедиторите и те излязоха с протестна декларация, адресирана лично до шефа на митниците Ваньо Танов. В нея те поискаха по-облекчен режим, т. е. да отпадне щателният контрол, на който всеки камион, влизащ у нас, е подложен като мярка срещу контрабандата. Засега от митницата не коментират възможно ли е минаването на по-лек режим. От службата уточняват, че се работи на пълни обороти, но трафикът бил по-голям от капацитета на пункта.
СМ