11
Нед, Апр
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

cigariiiiiiiiiiiii1160 кутии /23 200 къса/ цигари без акцизен бандерол от ходовите гуми на два автомобила извадиха митничарите на ГКПП Капитан Андреево. Контрабандните папироси били открити при проверка от мобилни групи към Централно митническо управление и служители на Митница Свиленград на „Опел Астра“ и „Опел Вектра“ с пловдивска регистрация, влизащи в България от Турция. Автомобилите пристигнали по едно и също време на пункта. По метода „анализ на риска“ те били отклонени за щателна проверка. След демонтажа на четирите движещи се гуми в тях били открити общо 600 кутии цигари „ММ“ без акцизен бандерол, собственост на двамата пътници и шофьора. От гумите на другия автомобил, в който пътували двама мъже, били извадени общо 560 кутии безакцизни цигари.

Тютюневите изделия са иззети, на нарушителите - български граждани, са съставени актове.

И при двата случая автомобилите са се движели на собствен ход с по четири ходови гуми, натъпкани с контрабандни цигари. Според митническите служители, освен че нанася щети на бюджета и легалните търговци, подобен способ за контрабанда крие и съществен риск за изправността на автомобила и безопасността на останалите участници в движението.

През последните 10 дни митничарите на ГКПП Капитан Андреево са задържали близо 300 000 къса цигари без бандерол, като по-голяма част от тях са иззети от 149 преминаващи пътници, тъй като акцизните стоки са превишавали нормата на безмитен внос. Над 100 000 къса са разкрити и задържани при щателни проверки по метода „анализ на риска“. За тях са съставени 42 акта за установяване на митнически нарушения.

СМ