13
Нед, Юни
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Нови шестима в ареста за аферата с контрабандни цигари

Доскорошният началник на Първа митническа смяна на ГКПП Капитан Андреево Красимир Добрев вече е с постоянна мярка „Задържане под стража“. Това реши съдът в Пловдив преди минути.

Още петима нови обвинени по цигарената контрабандна афера на пункта оставиха зад решетките магистратите. За всички е постановено, че има обосновани предположения, че са извършили престъпления и могат да се укрият или да повлияят върху разследването. 

Както „Старият мост“ писа часове по-рано днес, митническите инспектори от ГКПП Капитан Андреево Христо Палазов и Юри Гудев, граничният полицай Янчо Георгиев, управителят на спедиторска фирма Динко Щирянов  и служителят от същата фирма Николай Перчемлиев бяха привлечени като обвиняеми днес. На петимата е наложена най-тежката мярка за неотклонение.

39-годишният Христо Палазов е обвинен за това, че на 29 март 2015 г. на ГКПП Капитан Андреево е помогнал, заедно с другите обвиняеми, на извършителите - турски граждани. Според прокуратурата Палазов умишлено е улеснил извършителите със съвети и разяснения. Самото престъпление е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък - стойността на контрабандата е 39 807 300,00 лева. По същия случай и за същата стойност е обвинен и 45-годишният Янчо Георгиев като длъжностно лице на граничния пункт.

Обвинен като помагач на контрабандата е 50-годишния Динко Щирянов - управител на спедиторска фирма, като той е бил в непосредствена връзка със служителите на ГКПП Капитан Андреево. Проучване на „Старият мост“ в информационната система „ДАКСИ“ показва, че Щирянов е съсобственик на фирмата „Юниън транс“ ЕООД.

53-годишният митничар Юри Гудев пък е обвинен за това, че на 17 март 2015 г., също като помагач с извършителите - турски граждани, умишлено е улеснил чрез съвети и разяснения на пренасянето на значително количество цигари без бандерол през българо-турската граница. Стоката е на обща стойност 31 036 200 лева. Също са използвани документи с невярно съдържание.

Срещу 36-годишния Николай Перчемлиев е повдигнато обвинение за това, че на 29 март 2015 г. на ГКПП Капитан Андреево като помагач, заедно с Христо Палазов и с турски граждани, е помогнал за пренасянето през българо-турската граница на цигари без акцизен бандерол на обща стойност 15 518 100 лв.

Всъщност най-интересно с цигарената афера на пункта бе развитието на събитията при доскорошния началник на Първа митническа смяна Красимир Добрев. Ден след като 13 митничари от Капитан Андреево бяха задържани, Добрев бе арестуван. 12 от служителите бяха пуснати. Зад решетките остана човекът, натоварен от митническия шеф да го замества на въпросната дата - Димитър Ковачев.  В неделя Добрев, син на на о.з. ген. Иван Добрев, бивш командващ на Сухопътните войски на Българската армия бе освободен, макар че срещу него бе повдигнато обвинение, че не е осъществил контрол и надзор над превозваните акцизни стоки. Впоследствие обаче прокуратурата обжалва и митническият шеф бе задържан преди денонощие.

Очаквайте подробности.