27
Сря, Ян
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Само един от 13-тe митничари остава зад решетките. Очакват се още арести

Още трима митничари са задържани за 24 часа и отведени на разпит в Пловдив заради пропуснатите тирове с контрабандни цитари - началникът на смяна Красимир Добрев, Петър Димитров и Петър Ханзъров, един се издирва. И четиримата са от т.нар. хасковска група. Очакват се още арести на служители от Митница Свиленград.

12 от митнически служители от ГКПП Капитан Андреево, които бяха задържани вчера за  24 часа за пропуснати тирове с контрабандни цигари, са пуснати от ареста. Един от арестунваните остава в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане. Това е заместващият началника на смяната Димитър Ковачев, който е поел отговорността на мястото на титуляра Красимир Добрев.

На 12-те митничари няма да бъдат повдигани никакви обвинения. Те ще получат призовки като свидетели. На този, който е останал в ареста, се очаква да бъде повдигнато обаче обвинение.

Митничарите бяха арестувани и отведени на разпити в Пловдив по разследване за покровителстване на контрабанден канал. Днес в  парламентарния блиц контрол лично премиерът Бойко Борисов заяви, че се очаква до края на деня срещу седем от „митничарите и граничарите“ да бъдат повдигнати обвинения. Всъщност още във вторник обвинения за контрабанда на цигари бяха предявени срещу седем души: турски шофьор на камиона с папиросите, собственик на склад в Пловдив, където са разтоварвани цигарите, и петима работници в същия склад.

Действията по задържанията бяха предприети след постъпила информация в пловдивския отдел “Икономическа полиция” за престъпна група, която се подготвяла да осъществи контрабанда търговия на цигари на територията на Пловдив и страната. По случая било образувано досъдебно производство и след анализ на данните, специализираната полицейска операция стартирала на територията на Пловдив под наблюдението на прокуратурата. В хода на акцията в складово помещение в града бил задържан ТИР с българска регистрация, натоварен с 1420 кашона цигари без български акцизен бандерол. Според експертна оценка стойността на иззетото количество тютюневи изделия е 7 983 950 лева.

В складовото помещение били задържани шофьорът - турски гражданин, и шестима българи, на които с прокурорско постановление мярката за задържане е удължена на 72 часа. При процесуалните и следствени действия било установено, че номерата на товарното превозно средство са неистински и регистрацията му е турска. Според събраните данни товарният камион е влязъл в България през ГКПП “Капитан Андреево”. След проверка на видеозаписите на контролния пункт бил засечен и претърсен втори ТИР с турска регистрация, откъдето е иззето същото количество контрабандни цигари. Така предотвратените щети за държавния бюджет са за около 16 млн. лева. Задържаните са и лица, конвоирали камионите от границата ни до крайната цел. В рамките на следващите два дни са извършени множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия  съвместно с ОДМВР – Хасково и СДВР. Според данни на магистратите стоката от Турция била декларирана като транзитни цигари, в страната ни обаче  камионите влизали с документи, че превозват бобини за текстилната промишленост, без да бъдат проверявани.