22
Чет, Окт
13 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

karararara 350 250Апелативният съд в Пловдив освободи от ареста задържания за подкуп и. д. началник на свиленградската митница Тодор Караиванов. В четвъртък – 26 март, 3-членен състав на Темида в Града под тепетата намери, че липсва опасност той да се укрие и го пусна срещу гаранция от 5 000 лв. Само седмица преди това Хасковският окръжен съд остави бившият митнически шеф за постоянно в ареста, след внесена от адвоката му Гергана Георгиева молба за промяна на мярката му за неотклонение.

При гледането на мярката в Пловдив съдия Васил Гатов каза, че обстоятелствата са се променили, няма опасност митническият шеф да се укрие, още повече, че има забрана да напуска страната. Освен това липсва възможност да извърши друго престъпление, тъй като е отстранен от длъжност, подчерта магистратът. Съдия Гатов не намери основания, че задържаният може да извърши престъпления, извън тези, свързани с работата му.

На заседанието бе дадена думата и на Караиванов, който предварително бе подготвил изказването си. 20 години съм работил и съм градил име, за да стигна до тази длъжност, борил съм се срещу организираната престъпност и съм пресякъл канали за стотици хиляди левове, заяви пред съда той. Сега в ареста съм в една килия с престъпници, срещу които съм се борил, дискредитирането е по-страшно от смъртта, чувствам се убит, каза прочувствено бившият шеф на свиленградската митница.

Както е известно, Тодор Караиванов бе задържан при зрелищна акция на ДАНС на 28 януари т. г. вечерта по подозрение в получаване на подкуп. На следващия ден прокуратурата излезе с официално прессъобщение, че за 30-40 минути Караиванов два пъти е приел подкуп, като първият е 600 лв., а вторият – 600 евро. След претърсване в кабинета му спецченгетата открили приетия рушвет от 600 лв. и още над 12 000 евро. В жилището му пък били намерени още 6000 лв. /във връхните му дрехи/ и три чувала с митнически документи /оригинали и копия/. Според осведомени Тодор Караиванов бил следен от 6 януари, тъй като срещу него постъпили оплаквания от спедиторска и транспортна фирма.

Тодор Караиванов е обвинен във взимане на подкуп на обща стойност 2 773 лв. Разследването по случая се извършва от Софийска градска прокуратура. След задържането му Хасковският окръжен съд постанови постоянен арест за бившия митнически шеф. Тогава от прокуратурата заявиха, че в хода на операцията са използвани СРС-та. Корупционната схема, изградена и осъществявана от Караиванов била от няколко месеца - от назначаването му на 26 септември 2014 г. Обвинението посочи и свидетели, на които са искани пари, за да им минават камионите безпрепятствено през границата. Това са Стилян Христозов и Хакив Хабил, общински съветник от ДПС в Хасково. По думите на прокурора камионите на последния били проверявани щателно без необходимост, от което Хабил търпял загуби. Караиванов му поискал 200 лв., за да спре проверките. Именно Христозов и Хабил са дали белязаните банкноти от 600 лв. и 600 евро, стана ясно от думите на прокурора Владимир Дешев.

Свидетел е и служителят от ДАНС Бойко Маринов, който извършвал издирвателни мероприятия. От прокуратурата посочиха, че по обвинението се предвижда затвор от 3 до 10 г. На 5 февруари Апелативният съд в Пловдив потвърди постановената седмица по-рано мярка от Хасковския окръжен съд и Караиванов остана за постоянно в ареста. Тогава съдия Недялка Василева счете, че е налице обосновано предположение за участието на Тодор Караиванов в инкриминирана престъпна дейност с оглед на събраните до този момент доказателства. Има предпоставки и наличие на опасност той да се укрие и извърши друго престъпление, посочи тогава Василева.

Повече от месец след като Апелативният съд в Пловдив постанови Караиванов да остане постоянно в ареста адвокатът му Гергана Георгиева е внесла молба в Хасковския окръжен съд да бъде променена наложената му мярка за неотклонение. След разглеждане на мотивите и доказателствата по делото на 19 март обаче съдия Анна Петкова постанови, че не са настъпили нови обстоятелства, които да доведат до освобождаването на Караиванов.

Интернет сайтът Topnovini.bg пък писа, че обвиняемият до скоро е бил поставен на специални разузнавателни средства. „Бръмбъри“ е имало дори в килията му, твърдят запознати. Все още обаче записаните разговори не били свалени на хартиен носител, което не давало възможност да започне процесът срещу него.

СМ