26
Пет, Фев
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 

7Хасковският окръжен съд остави за постоянно в ареста задържания за подкуп и. д. началник на Митница Свиленград Тодор Караиванов. Съдебното заседание бе днес (30 януари) от 15 ч. и продължи два часа. Освен обвиняемия на него присъстваха и съпругата му Тонка Караиванова и баща му Стоян Караиванов. Налагането на най-тежката мярка „Задържане под стража“, бе поискано от прокуратурата, тъй като Караиванов можел да се укрие и да попречи на по-нататъшното разследване. Адвокатът на обвиняемия пък – Гергана Георгиева, пледира за по-леката мярка „Домашен арест“, с мотивите, че той няма да се укрие, по никакъв начин не може да попречи на разследването, а и има чисто съдебно минало. Молбата й обаче не беше удовлетворена. Решението на съда е несправедливо и ще го обжалваме пред Апелативният съд в Пловдив, заяви Гергана Георгиева.

От прокуратурата заявиха, че в хода на операцията са използвани СРС-та. Корупционната схема, изградена и осъществявана от Караиванов била от няколко месеца - от назначаването му на 26 септември 2014 г.Обвинението посочи и свидетели, на които са искани пари, за да им минават камионите безпрепятствено през границата. Това са Стилян Христозов и Хакив Хабил, общински съветник от ДПС в Хасково. По думите на прокурора камионите на последния били проверявани щателно без необходимост, от което Хабил търпял загуби. Караиванов му поискал 200 лв.,  за да спре проверките.Именно Христозов и Хабил са дали белязаните банкноти от 600 лв. и 600 евро, стана ясно от думите на прокурора Владимир Дешев.

Свидетел е и служителят от ДАНС Бойко Маринов, който извършвал издирвателни мероприятия.

От прокуратурата посочиха, че по обвинението се предвижда затвор от 3 до 10 г.

Адвокатката на митническия шеф поиска да му бъде наложена по-леката мярка - “домашен арест” с аргумента, че той няма да се укрие от правосъдието. Юристката посочи и многобройните награди и грамоти за висок професионализъм на клиента си. Според защитата домашният арест ще изпълни ролята си в разследването без да се налага допълнителна репресия спрямо клиента й. “За определянето на тази по-лека мярка може да попречи единствено общественото мнение, но да не забравяме, че когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правото излиза”, допълни адвокатката. Освен това тя припомни и решението на съда отпреди ден, с което се оневиняваха 9 митничари, обвинени в подкуп.

Тодор Караиванов  проговори пред медиите, докато съдът бе на съвещание. Според него акцията по задържането му е провокация, започнала още през 2012 година. “Само за последните пет месеца, откакто се върнах в свиленградската митница, има разбити два крупни канала за контрабанда – през септември бе заловен цял камион с нелегални цигари, а щетата за бюджета бе оценена на 1.5 млн. лв. Преди дни бе разбит друг канал – за парфюми менте и конфекция. Явно преча на някого. Не случайно, когато през 2013 година, преди да замина в централното управление на митницата, когато направих изявление, че ще работим сериозно срещу контрабандата, получих заплаха за живота си. Явно сега не се работи срещу контрабандата, а срещу хората, които я спират”, заяви Караиванов. Той бе категоричен, че при ареста му пари в джобовете му не е имало. За откритите в дома му 6 000 лева той заяви, че е обичайно за него да държи големи суми вкъщи. “Те твърдят, че съм взел пари”, лаконичен бе Караиванов. Прокуратурата пък настоява, че откритите в кабинета му банкноти съответстват по номера на описаните предварително.

 
 
Както „Старият мост“ вече писа, и. д. началник на свиленградската митница бе задържан при зрелищна акция на ДАНС в сряда вечерта (28 януари) по подозрения в получаване на подкуп. На следващия ден прокуратурата излезе с официално прессъобщение, че за 30 – 40 минути Караиванов два пъти е приел подкуп, като първият е 600 лв., а вторият – 600 евро. След претърсване на кабинета му спецченгатата открили приетия рушвет от 600 лв. и още над 12 000 евро. В жилището му пък били намерени още 6000 лв. ( във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия). Според осведомени Тодор Караиванов бил следен от 6 януари насам, тъй като срещу него постъпили оплаквания от спедиторска и транспортна фирми. Именно от техни представители той е получил подкупите с белязани пари.
СМ