17
Нед, Ян
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

todork12 000 евро открити в кабинета на Тодор Караиванов, 6 000 лева в дрехите му у дома. Прокуратурата иска постоянна мярка за неотклонение

 

Изпълняващият длъжността началник на митница „Свиленград“ - Тодор Караиванов, беше арестуван вечерта на 28 януари по подозрения в получаване на подкуп. Задържането стана след зрелищна акция на ДАНС пред административната сграда на митницата след работно време. Само 2 дни преди това Тодор Караиванов бе награден от началника си Ваньо Танов със златен почетен знак за проявен висок професионализъм и значителен принос към дейността на митническата администрация.

На 26.01.2015 г. Върховна касационна прокуратура (ВКП) образува досъдебно производство срещу началника на Митница Свиленград Тодор Караиванов (временно изпълняващ длъжността) за престъплението „подкуп”. С постановление на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура и ДАНС.

Разпитани са множество свидетели, прокуратурата е поискала и получила от Окръжен съд – Хасково разрешения за претърсване, обиск и освидетелстване.

На 28.01.2015 г. в продължение на 30-40 минути Караиванов е получил два подкупа, първият в размер на 600 лв., вторият в размер на 600 евро, е установено от разследващите. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата е задържан на местопрестъплението. При задържането същият е оказал съпротива.

Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището на Караиванов са открити 6000 лв.( във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия). Предстои привличането му като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение“, гласи официалното прессъобщение на Прокуратурата на Република България.

Според осведомени Тодор Караиванов бил следен от 6 януари насам, тъй като срещу него постъпили оплаквания от спедиторска и транспортна фирми. Именно от техни представители той е получил подкупите с белязани пари.

Подробности четете в днешния брой на в. „Старият мост“