17
Съб, Апр
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

gkostБившият зам.-началник пое шефското място в отдел „Митническо оформяне“

 

Бившият зам.-началник на Митница Свиленград Георги Костадинов се върна на работа. От днес (12 януари) той пое шефското място в отдел „Митническо оформяне“. Заявление за поемане на поста Костадинов бе подал дни преди скандалния си арест преди 7 месеца.

 

Припомняме, че Георги Костадинов бе задържан за 72 часа при показна акция на прокуратурата и ДАНС на 21 май 2014 г. При извършено тогава претърсване в служебния автомобил, който ползвал, били открити и иззети около 1, 5 кг таблетки с лого на каптагон, които при първоначалния тест реагирали на амфетамин и метаамфетамин, съобщиха от органите на реда. Извършени били претърсвания и изземвания в помещения на Митница Свиленград. Обиск бил правен почти през целия ден и в дома на Костадинов, където били намерени старинни сребърни монети с общо тегло 2 кг. Впоследствие се оказа, че става въпрос за две стари парички, наследени от семейството. Ден след задържането срещу зам.-началника на митницата бе повдигнато обвинение за държане на наркотични вещества в особено големи размери с цел разпространение по поръчение на организирана престъпна група - престъпление по чл. 354а, ал.2, т.1, предл. 1, вр. ал. 1 от НК. На 24 май Специализираният съд му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. В съдебната зала не бяха представени никакви нови доказателства. Костадинов обжалва на по-горна инстанция и делото бе насрочено за 3 юни. Магистратите обаче решиха да го изтеглят по-рано и след заседанието им на 28 май Георги Костадинов бе пуснат на свобода. С постановление на Окръжна прокуратура - Пловдив от декември 2014 г. отпаднаха всички обвинения срещу него поради липса на доказателства за извършено престъпление.

40-годишният Костадинов има 18 години стаж в митницата, като от 2004 г. до май 2014 г. бе неин заместник-началник. На два пъти я е оглавявал временно, като под негово ръководство службата е постигала рекордни резултати. Има досие на образцов служител и безупречна репутация. много негови колеги бяха силно изненадани от задържането му и допуснаха, че това е „постановка“. Зад Костадинов застана и сегашният началник на Агенция Митници Ваньо Танов, който определи ареста и махането му от поста като начин да се върнат схемите за контрабанда от тогавашните управляващи. 

Фактически се оказва, че Костадинов в продължение на седем месеца противозаконно е бил отстранен от работа, тъй като  срещу него не е повдигнато обвинение за престъпления, извършени от държавен служител в качеството му на длъжностно лице. 

СМ