14
Пон, Юни
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 Ulia CholСъс заповед на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов Юлия Чолакова е назначена за заместник-началник на Митница Свиленград. Тя застава на поста след проведен вътрешен конкурентен подбор по Закона за държавния служител. Още един кандидат от Русе е направил заявка за участие в процедурата, но не се е явил.

Юлия Чолакова заема зам.-началническия пост за втори път, но вече за постоянно. През юни тази година тя бе назначена за временно изпълняващ длъжността за шест месеца от тогавашния директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев. Преди да поеме ръководната длъжност за пръв път, тя оглавяваше сектор „Административнонаказателни дейности и разследващи органи“, а след това съвместяваше работата си като заместник-началник с тази и на началник отдел „Митническо разузнаване и разследване“. След изтичане срока на временната заповед до провеждането на вътрешния конкурентен подбор е работила като шеф на отдел „МРР“.


Юлия Чолакова е родена на 7.11.1961 г. в град Свиленград. Има висше образование, специалност „Немска филология”, придобито през 1985 година във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, и следдипломна професионална квалификация „Международни икономически отношения и митническа политика” в УНСС.

По-голяма част от професионалния й опит е в митническата администрация, в която работи без прекъсване от 1994 г. Заемала е различни длъжности в почти всички отдели и сектори в структурата на Митница Свиленград : началник сектор „Тарифиране” към отдел „Тарифна политика и контрол по транзита”, отдел „Приходи”, отдел „Постановления за принудително събиране на публични държавни вземания”, „Административнонаказателно производство и изпълнително производство”. Владее немски и руски език.

Юлия Чолакова е дъщеря на обявения пожизнено за доайен на българските митници Георги Чолаков, който е бил дългогодишен началник на Митница Свиленград в периода от 10.03.1959 година до 31.03.1981 година.

В свиленградската митница има още един вакантен щат за заместник-началник. Очаква се през следващата година и той да бъде зает.

СМ