25
Вт, Юни
6 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Специализираният апелативен съд наложи днес мярка „задържане под стража" на четирима митничари от ГКПП Лесово. Сред тях е бившият служител на Митница Свиленград Юрий Кузнецов.

Началникът на митническия пункт Лесово Димитър Колев е обвинен за ръководство на организирана престъпна група. Срещу Чавдар Дюлегеров, Георги Банев и Юрий Кузнецов е повдигнато обвинение за участие в престъпната група.

По-рано Специализираният наказателен съд също реши четиримата митничари да бъдат оставени в ареста, но пусна без никаква мярка за неотклонение задържания Димитър Шопов. Днес обаче втората специнстанция взе решение да наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ и на Шопов. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, тъй като са налице доказателства за участието му в престъплението.

Както „Старият мост“ писа подробно, две смени митнически служители от Граничния пункт Лесово бяха задържани в началото на ноември след мащабна акция на ДАНС и Върховната касационна прокуратура. От всичките 24 служители само 7 са обвинени за участие в организирана престъпна група за вземане на подкуп. Първоначално в ареста останаха 5-има, а останалите 2-ма бяха пуснати на свобода срещу парични гаранции.

Операцията е проведена по сигнал на шофьори, на които бил искан подкуп за пренасянето на различни стоки от двете страни на границата. След няколкомесечно наблюдение униформените отцепиха района на граничния пункт и задържаха на работните им места дневната и нощната смяна.

СМ