14
Пон, Юни
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Ваньо Танов отмени предишната конкурсна процедура след проверка на Министерството на финансите. Върнаха изискването за 5 години опит на ръководна длъжност

Нов конкурс за началник на Митница Свиленград обяви на 29 август Агенция „Митници“ със заповед на директора Ваньо Танов. Това стана, след като предишната процедура за избор на шеф, задействана на 11 юли, бе отменена с решение на Танов от 19 август. В новообявената процедура се въвежда още едно изискване, на което трябва да отговарят кандидатите – да имат минимум 5 години професионален опит на ръководна длъжност. Такова при отменения конкурс нямаше.

Това на практика означава, че единственият кандидат – Валери Стайков, които бе прескочил всички препятствия и се бе явил на интервю, няма да има право да се яви отново. Според официално изнесените му биографични данни той няма натрупани толкова години управленски стаж.

Спирането на проведения докрай конкурс стана с нареждане на служебния министър на финансите Румен Порожанов. Поводът бе получен сигнал на 8 август в Министерството на финансите /МФ/ за нередности по конкурса. Порожанов възложи на Инспектората на МФ да извърши проверка по случая, за което бяха иззети всички материали по процедурата. Така Валери Стайков бе елиминиран. За временно изпълняващ длъжността началник на свиленградската митница бе назначен Боян Тодоров, дотогавашен зам. - шеф на Митница Пловдив, който е командирован тук за 45 дни, считано от 13 август. Това стана наскоро след непредсказуемите промени в Агенцията, при които бе стопиран проведеният конкурс за ръководител на тукашното териториално управление, а „големият началник“ Павел Тонев бе сменен от Ваньо Танов. Все още не ясно дали технологичното време по избор на нов началник ще стигне, докато тече командировката на Тодоров в Свиленград.

Изискванията към кандидатите в сегашния конкурс са да имат висше образование, степен магистър, в областта на социалните, стопанските и правните науки, с професионални направления икономика или право; техническите науки. Освен това е необходим професионален опит 7 години и/или придобит V старши ранг и професионален опит на ръководна длъжност минимум 5 години. Начинът на провеждане на конкурса е защита на концепция за стратегическо управление на тема: „Управление на дейностите в Митница Свиленград, свързани с подобряване на събираемостта на държавните вземания” и интервю.

Крайният срок за подаване на документите за участие е 8 септември.

Това е третият поред конкурс за началник на тукашното териториално управление от началото на тази година. Първият бе в началото на тази година. В него фигурираше изискването за 5 години ръководен опит. Документи тогава подадоха осем мераклии, от които четирима бяха допуснати, но те не стигнаха до защита на концепциите си. Сред тях бяха бившите началници на митницата Павел Лилянов и Христо Русев. Двамата бяха опоненти на Валери Стайков на втория конкурс. Лилянов и Русев имат необходимия управленски стаж.

Фактически Митница Свиленград е без титулярен началник от август миналата година, когато дотогавашният ръководител Тодор Караиванов бе преназначен в Централното митническо управление в София. За временно изпълняващ длъжността бе назначен заместникът Георги Костадинов. След него пък вр. и. д. стана Валери Стайков, чийто 6-месечен срок изтече на 7 август т. г.

СМ