01
Вт, Дек
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Експолицай, негов съгражданин софиянец и шофьор в ареста за рекордна пратка хероин

Бивш разследващ полицай, негов съгражданин и транспортен бос от София и професионален шофьор бяха задържани за рекордния трафик на 106,3 кг хероин от Турция за Западна Европа. Операцията на спецслужбите срещу 49-годишния Николай Тодоров-Дългия, 56-годишния Георги Спасов и водача на ТИР Надо Надов на 59 години стартира в началото на миналата седмица, съобщи на нарочен брифинг новият окръжен прокурор Иван Стоянов. Тогава на ГКПП Капитан Андреево ДАНС и митничари открили 104-те пакета с кафеникавата дрога.

Те били старателно укрити в гредите в товарния отсек на камиона. "Това е най-голямото количество наркотик, залавяно през последните 15 години", уточни шефът на свиленградската митница Валери Стайков. Оперативната комбинация и вероятното сътрудничество на шофьора позволило да се стигне до координаторите на столично ниво. Няколко дни по-късно били закопчани и Тодоров и Спасов.
"Акцията е изцяло дело на нашата служба, не е ползвана помощ отвън", каза шефът на регионалното звено на ДАНС Павел Несторов. Според официалното съобщение на агенцията каналът е бил сред основните доставчици на опиати за Западна Европа. По цени на съдебната система  ударът е за близо 10 милиона лева.
Спасов, който има спедиторска фирма, не е пуснал свой камион. Използвано е било друго тежко возило, сочат първоначалните данни на разследването. При последвалите обиски в колите и жилищата на двамата столичани са били иззети 40 000 евро, над 30 мобилни телефона със сим-карти на наши и чужди телекоми, намерено било и малко количество кокаин. Според прокурор Стоянов единствено тираджията Надов имал досега проблеми с правосъдието пак за трафик, останалите били с чисти досиета.