28
Съб, Ное
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Агент под прикритие е тайният свидетел срещу изправените пред Темида за подкуп 9 митничари и гранични полицаи от пункта Капитан Андреево. По обед днес в Хасковския окръжен съд започна четенето на обвинителния акт. Въпросният секретен свидетел е записан като 025, но днес той не бе тук. Разпитът му ще е в следващо заседание и най вероятно той ще бъде извършен в сградата на тукашната полиция.
Както вече писахме, разследването продължи 3 години и половина.

Пред Темида са изправени Павел Павлов, Ангел Иванов, Никола Николов, Михаил Дяков, Петър Сюлейменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров. Предпоследният от изброените преди години бе кмет на Свиленград. Министърът на вътрешните работи от правителството на Любен Беров – адвокат Виктор Михайлов е защитник на Наско Димитров. Деветимата са обвинени че са взимали рушвети като длъжностни лица от 6 май 2010 г. до 30 юни с. г.На заседанието днес адвокат Манолов, защитник на Петър Сюлейменчев, поиска делото да бъде спряно и върнато на прокуратурата за отстраняване на гафове. Обвинителният акт е писан в Софийска градска прокуратура, където първоначално се разследваше случая. „Обвинението е нелепо безсмислено, няма единство между право и факти. Подзащитният ми бил взел 10 долара, но серийният им номер не е описан там“, каза юристът.
„Подобно е положението и с моя клиент. Прокуратурата твърди, че той бил взел подкуп от 20 лева, след като банкнотата била предварително белязана. Тя се споменава в показанията на полицая под прикритие, но не е описана с протокол“, каза и адвокат Георги Дилков. Неточностите направили впечатление и на съдията докладчик по делото – Красимир Димитров, който при внасянето на обвинителния акт е поискал връщането му на прокуратурата, но след протест пред Апелативния съд в Пловдив, тамошните магистрати дали указания все пак ход на процеса да бъде даден. Затова днес хасковските окръжни магистрати отхвърлиха исканията на адвокатите. В залата се явиха 11 от призованите 13 свидетели и едно от вещите лица.
По настояване на адвокат Георгиева – защитник на граничния полицай Ангел Иванов, за следващо заседание ще бъде призован Румен Митев – шеф на ГКПП Капитан Андреево през юни  2010 година.
Разследването започна след зрелищна спецакция с кодовото наименование „Граница“ на 30 юни 2010-а., когато ГКПП Капитан Андреево безпрецедентно бе затворен за влизащи и излизащи в продължение на 5 часа. Операцията бе реализирана под ръководството на Софийска градска прокуратура от ГДБОП, „Вътрешна сигурност“ на МВР и Гранична полиция и бе насочена срещу извършени неправомерни действия на служители от Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и отдел „Пътни такси и разрешителен режим“. Повод за нея били постъпили сигнали от фирми-превозвачи и граждани за корупционни практики на граничния пункт. Тогава вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че митничари и гранични полицаи са били следени от месец – два със специални разузнавателни средства след постъпили сигнали, че вземат рушвети и тормозят преминаващите. По време на разследването са били извършени контролирани преминавания на наблюдавани транспортни фирми, шофьори и туристи и порочните практики на подкупи и рушвети били документирани.

Делян Аврамов