23
Съб, Ян
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

HRR 3516666Отпадат фиксираните работни места, всички инспектори подават заявления за преназначаване по новия устройствен правилник

Тотални размествания в кадровия състав в отделните смени и звена започва ръководството на Митница Свиленград. Така например служители от Митнически пункт Капитан Андреево евентуално ще бъдат преместени на жп гарата, на ГКПП Капитан Петко войвода, в администрацията, съобщи началникът на ведомството Валери Стайков. Тукашни митничари дори може да бъдат изпратени в бюрата в Хасково или Кърджали Ще има и промени в самите смени.

Рокадите стават възможни след приемането на новия устройствен правилник на Агенция „Митници“, който фактически връща старото положение във ведомството. Приетият наскоро от правителството нормативен документ отменя въведения през 2011 г. от Ваньо Танов правилник.

Според новата структура всички служители, които се водят „инспектор към Агенция „Митници“, независимо от степента, трябва да подадат до средата на идната седмица заявления за преназначаване на длъжност „митнически инспектор“. За свиленградското териториално управление това са 140 – 150 души, или около 50% от щатния състав. Останалите – обща администрация и назначени по трудови договори, запазват местата си.

С новата формулировка се дават по-големи правомощия и се развързват ръцете на ръководствата на отделните териториални митнически управления за кадрови размествания, понеже отпада изискването в договора за служебно правоотношение да бъде фиксирано конкретно работно място. Така вече няма да бъде възможно, например, възстановени от съда служители да бъдат изпращани на пункта Жп гара, а после – отново съкратени.

Рокадите ще бъдат предприети веднага, щом се получат заповедите за преназначение на митническите инспектори. Договорите на всички ще бъдат подновени, заяви Станков.

Началникът на свиленградската митница предвижда и структурни промени. Рентгеновият отдел с 10 служители, който досега беше самостоятелен под наименованието „Рентгенови системи“ преминава към отдел „Борба с наркотрафика“.

С новия устройствен правилник се засилват функциите на дирекциите „Митническо разузнаване и разследване" и „Последващ контрол". Създава се самостоятелна дирекция „Професионални стандарти и контрол", която ще събира и анализира информация и ще осъществява пряк контрол върху дейността на митническата администрация.

СМ