08
Пон, Мар
29 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

valeriКакто се и очакваше, досегашният зам.-началник на свиленградска митница Валери Стайков стана неин ръководител. Заповедта за временно изпълняващ длъжността  му бе връчена днес, 7-и февруари, в София. Той ще заема поста до провеждането на нов конкурс за началник, но не повече от 6 месеца, както повелява законът. Досега в продължение на половин година ръководната длъжност се изпълняваше от другия зам.-началник на митницата Георги Костадинов, който пое функциите след освобождаването на титуляра Тодор Караиванов.

Само преди месец Валери Стайков бе назначен за зам.-шеф на митницата. Още тогава се появиха предположения, че най-вероятно той ще я и оглави. Това обаче стана след като и четиримата кандидати за поста отпаднаха при разглеждането на концепциите им на обявения от агенцията конкурс.

Новият началник на свиленградската митница е роден на 1 януари 1972 г. в Хасково. Има 13-годишен стаж в системата. Заемал е последователно длъжностите митнически полицай, младши и старши инспектор и ръководител сектор „Граничен контрол и борба с наркотрафика“. Магистър е по макроикономика, специалност „Международни икономически отношения“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Завършил е международна интърншип програма в САЩ, както и редица международни курсове, организирани от ДЕА, ФБР, Интерпол, OPCW и др. Награждаван е многократно, като за 2012 г. е отличен с награда от председателя на СМД /Световната митническа организация/ Кунио Микурия за постигнати високи резултати в борбата с наркотрафика. Наскоро той бе награден със златен почетен знак от директора на Агенция „Митници“ Павел Тонев по случай 26-и януари – Международния ден на митниците.

Владее английски, немски и руски език.