01
Вт, Дек
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Image 1751608 126Трима са бивши началници, само един от кандидатите е действащ митничар. Титулярът става ясен през февруари

Четирима кандидати за началник на свиленградската митница са допуснати до обявения конкурс за шефското място. От тях само един – Димитър Зафиров, работи в момента в системата. Останалите трима - Христо Русев, Павел Лилянов и Ангел Дончев, са ръководили звеното в различни периоди в годините назад, но сега предметът им на дейност е друг. От четиримата претенденти само Дончев не е свиленградчанин.

Общо осем са били мераклиите за шефския стол, научи от свои неформални източници „Старият мост“. Документи за участие в конкурса са подали двама софиянци и шестима, свързани по един или друг начин със Свиленград. Това са тримата бивши началници на митницата – Павел Лилянов, Ангел Дончев и Христо Русев, ексзам.-началникът Стефан Марков, бившият митнически служител Златко Здравков и действащият държавен инспектор Димитър Зафиров.

След пресявката по документи от нашенците до конкурса са допуснати Лилянов, Дончев, Русев и Зафиров. Марков и Здравков са отпаднали, тъй като не са представили документи, удостоверяващи 5-годишен стаж на ръководна позиция, каквото бе едно от нововъведените изисквания.Кандидатстващите софиянци вероятно също няма да участват за шефския пост в свиленградската митница. Това обаче няма как да се провери, тъй като в сайта на Агенция „Митници“ списъкът е представен общо за всички одобрени мераклии да оглавят 8 териториални управления в страната.

Христо Русев е започнал работа в свиленградската митница през 1991 г. Една година по-късно става неин началник след проведен конкурс и я ръководи до 1995 г. В периодите 1997 – 1998 и 2001 – 2002 г. е зам.-началник на ведомството. От 2002 г. досега Русев, който е завършил икономика във ВИНС – Варна, се занимава с митнически агентство.

След Русев през 1995 г. руля на митницата поема Павел Лилянов. Той работи там от 1970 г. През 1987 г. става началник смяна, през 1981 г. - началник пункт и изкачва след това всички стъпала на йерархията. До 1997 г. е действащ началник на митницата, след което излиза в продължителен отпуск. Освободен от длъжност е през 2000 г. и остава безработен до 2009-та, когато е назначен в Агенция „Митници“ като главен експерт до 2011 г.

Софиянецът Ангел Дончев наследи на поста Георги Шишков, който през 1997 г. стана депутат. Преди това е шеф на Районното митническо управление в София. Малко преди 2000 г. Дончев напуска свиленградското звено, за да стане зам.-началник на тогавашното Главно управление "Митници". Година след това излиза от системата. В момента юристът има адвокатска кантора в София.

Димитър Зафиров е постъпил във ведомството през 1991 г., като преди това има 4 години стаж като учител и 4 – като заместник-директор на училище. Има продължителен стаж на ръководни позиции като началник смяна и началник на пунктовете „Капитан Петко войвода“ и „Жп гара“. В момента работи като държавен инспектор в отдел „Митническо разследване и разузнаване“.

Преминалите ситото на първия етап трябва да представят и защитят пред комисия в Централата концепция за стратегическо управление на тема: „Управление на дейностите в митницата, свързани с подобряване на събираемостта на държавните вземания”. Ако преминат успешно това изпитание, ще бъдат допуснати до интервю. Размерът на основната месечна заплата за заемане на длъжността е от 1500 до 2500 лева.

Постът „Началник на Митница Свиленград“ бе овакантен в началото на август т. г., когато тогавашният титуляр Тодор Караиванов бе преназначен като експерт в дирекция „Митническо разследване и разузнаване“ в Централното митническо управление в София. За временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс, но не по-късно от 6 месеца, бе определен единственият зам.-началник на митницата Георги Костадинов.

Очаква се титулярът на длъжността да стане ясен през февруари предвид технологичното време за изслушване на големия брой кандидати за нови шефове на осем от митниците в страната. 27 души останаха в надпреварата за ръководните кресла в Свиленград, Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, Свищов и митница Югозападна. На първия етап - подбор по документи, отпаднаха 15 души.

СМ