23
Съб, Ян
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

HRR 3516666Нов началник пое и МП Капитан Андрееево. Обявяват кандидатите в конкурса за ръководител на митницата в понеделник

Две възлови назначения направи ръководството на Агенция „Митници“ в свиленградското териториално управление. От 2 януари за зам.-началник на тукашната митница е назначен Валери Стайков, държавен инспектор с около 13-годишен стаж в системата. Той ще изпълнява длъжността до провеждането на конкурс на мястото, овакантено от Светла Шошкова, която подаде оставка през май 2012 г.

Досега ведомството имаше само един заместник – Георги Костадинов, който в момента изпълнява временно и длъжността началник на митницата. За този пост е обявен конкурс.

Валери Стайков е роден на 1 януари 1972 г. в гр. Хасково. Има висше образование, магистър по „Макроикономика”, специалност „Международни икономически отношения” от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Завършил е международна интърншип програма в САЩ. По-голяма част от професионалния му опит е в митническата администрация, в която работи без прекъсване от 2002 г. Заемал е последователно длъжностите митнически полицай, младши и старши инспектор и ръководител сектор на сектор Граничен контрол и борба с наркотрафика. Има завършени редица международни курсове организирани от ДЕА, ФБР, Интерпол, OPCW /Организация за забрана на химическите оръжия/ и други, свързани с повишаване на професионалната квалификация. Награждаван е многократно, като за 2012г. е отличен с награда от Председателя на СМО /Световната митническа организация Кунио Микурия за постигнати високи резултати в борбата с наркотрафика.

Владее английски, немски и руски език.

За началник на Митнически пункт „Капитан Андреево“ временно до провеждането на конкурс е определен инспектор Красимир Костадинов. Досегашната шефка Александрина Христова-Петрова започна работа в наркоотдела, където е назначена за постоянно.

Красимир Костадинов е роден през 1970 година в град Раковски. Завършил е Техническия университет – София, специалност електроника и автоматика. Има второ висше образование, специалност, „Публична администрация” от Варненския свободен университет. Професионалният му опит е свързан с около 15 години работа в митница Свиленград.

Миналата година на два пъти бяха провеждани конкурси за избор на началник на Митнически пункт Капитан Андреево. На първия нито един от кандидатите не успя да събере необходимия брой точки. При втория, провел се преди 5 – 6 месеца, така и не стана ясно кой от тримата явили се как се е представил.

Междувременно стана ясно, че имената на кандидатите, допуснати до участие в конкурса за началник на митница Свиленград, както и на други 7 териториални управления, ще бъдат обявени в понеделник. Тази информация съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“. Документи за конкурса се приемаха до 6 декември включително. „Старият мост“ все пак успя да се добере до информация, че 43-ма души са подали документи за общо 8-те митници, за които се избира началник - Свиленград, Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, Свищов, Югозападна. Със сигурност са ясни имената на част от кандидатите за Свиленград. Местните хора са бившият шеф на митницата Христо Русев и действащият служител Димитър Зафиров. Говори се, че и предишен ръководител на тукашното ведомство и ексшеф на Главното управление – Ангел Дончев, също е подал документи.

СМ