22
Чет, Окт
13 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Близо 52 хил. лв. от акциз са постъпили в тукашната митница от началото на годината досега

Пет ракиени казана конфискуваха свиленградските митничари през последните 3 седмици. Нелегалните съдовете били спипани в процес на работа в ракиджийници в Хасковско. На собствениците на спиртоварните ще бъдат съставени актове. Глобите за физически лица са от 1000 до 3000 лева, а за юридически и еднолични търговци – от 2000 до 6 000 лева. Отделно за нерегистрирани казани санкцията е от 500 до 3 000 лв.

В сезона на най-активното производство на ракия служителите от отдел „Акцизи“ на Митница-Свиленград започнаха масови проверки. На инспекция подлежат всички 130 малки обекта за дестилиране на алкохол в Хасковска и Кърджалийска област. Само в общините Свиленград и Любимец те са 24. Инспекторите проверяват точно ли се отчита произведеният етилов алкохол, попълнени ли са предварително декларации от притежателите на джибрите, както и акцизни декларации за добитите количества. Най-честите нарушения са изваряване на алкохол в нерегистриран обект, както и неправилно отчитане и съответно необлагане с акциз на алкохол, изварен в регистрирани обекти. При контрола на нелегални съоръжения е важно те да бъдат проверени в момент на работа, тъй като само по себе си притежанието на подобни нерегистрирани инсталации не е нарушение, уточниха от митницата.

Според Закона за акцизите максимално допустимият обем на всички казани в една спиртоварна се ограничава на 1 000 л. Така в една ракиджийница може да има най-много два казана от по 500 л или 4 по 250 л. Годишно на семейство пък се пада 30 литра 40-градусова ракия, която не подлежи на акциз. За всеки литър над допустимото се плаща по 2, 20 лв.

Съгласно Наредбата за контрола и координацията на контрола върху вината, спирта, дестилатите и спиртните напитки, собствениците или наемателите на малките обекти за дестилиране са длъжни да измерват количеството произведен етилов алкохол чрез оразмерени или калибрирани съдове, както и алкохолното съдържание по обем. Физическите лица пък трябва да попълват справка-декларация за произхода на суровините. В документа трябва да се посочат трите имена, ЕГН и постоянен адрес на физическото лице, както и количеството и вида на предоставения ферментирал материал за дестилиране, като се декларира, че суровината е собствено производство.

Междувпрочем, от всички малки дестилерии от началото на годината до момента в тукашната митница са постъпили 51 900 лв. от акциз. При данни за нарушение на акцизното законодателство гражданите могат да сигнализират ежедневно от 7:30 до 19:30 ч. на горещите телефони 02 9859 4119 и 02 9859 4140.

СМ