01
Вт, Дек
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Като длъжностни лица приели дар, който не им се полагал

Обвинения срещу 13 гранични служители от ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово повдигна Софийската градска прокуратура /СГП/. Това стана след разследване, продължило около 3 и половина години.

В Окръжен съд Хасково са внесени обвиненията срещу служителите на ГКПП Капитан Андреево Павел Павлов, Ангел Иванов, Никола Николов, Михаил Дяков, Петър Сюлеменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров.

Те са обвинени за това, че в периода 06. 05. 2010 г. – 30. 06. 2010 г. в качеството си на длъжностни лица - митнически служители на ГКПП „Капитан Андреево", са приели дар, който не им се е следвал, за да извършат действия по служба, а именно своевременно да обработят и оформят митнически декларации и придружаващи ги документи, както и да извършат своевременно митнически проверки– престъпление по чл. 301, ал. 1 НК, гласи съобщението на СГП.

Във връзка с дежурствата, които се дават, деянията са извършени на различни дати от различни служители през посочения период, самостоятелно или в съучастие по между им.

В резултат на проведеното разследване част от материалите по първоначално образуваното досъдебно производство са били отделени и на същата дата внесени с обвинителен акт в Окръжен съд – Ямбол. Там на съд са предадени Катя Скерлева, Йорданка Янева, Веселин Желев и Радослава Димова. Спрямо тях са повдигнати обвинения, за това че в периода 20. 07. 2009 г. – 05. 07. 2010 г., в качеството им на длъжностни лица – митнически служители на ГКПП Лесово, са приели дар, който не им се е следвал, за да извършат действия по служба, а именно своевременно да обработят и оформят митнически декларации и придружаващи ги документи, както и своевременно да извършат митнически проверки.

Разследването започна след зрелищна спецакция с кодовото наименование „Граница“ на 30 юни 2010 г., когато ГКПП Капитан Андреево безпрецедентно бе затворен за влизащи и излизащи в продължение на 5 часа. Операцията бе реализирана на под ръководството на Софийска градска прокуратура от ГДБОП, „Вътрешна сигурност“ на МВР и Гранична полиция и бе насочена срещу извършени неправомерни действия на служители от Главна дирекция ”Гранична полиция”, Агенция”Митници” и отдел ”Пътни такси и разрешителен режим”. Повод за нея били постъпили сигнали от фирми-превозвачи и граждани за корупционни практики на граничния пункт. Тогава вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че митничари и гранични полицаи са били следени от месец – два със специални разузнавателни средства след постъпили сигнали, че вземат рушвети и тормозят преминаващите. По време на разследването са били извършени контролирани преминавания на наблюдавани транспортни фирми, шофьори и туристи и порочните практики на подкупи и рушвети били документирани.

Няколко дни по-късно бе проведена операция „Граница“ и на ГКПП Лесово.

СМ