06
Нед, Дек
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Папиросите са спипани от Икономическа полиция, Гранична полиция и мобилна група на Агенция „Митници“ по сигнал

Два автобуса с контрабандни цигари са пропуснали митнически служители на ГКПП Капитан Андреево в понеделник вечерта. Нелегалните папироси са били спипани при насрещна проверка от служители на Икономическа полиция, Гранична полиция и мобилна група на Агенция „Митници“ по сигнал.

В момента на проверката е имало три буса, два от тях - с регистрация в Стара Загора и Пловдив, са върнати за щателен контрол. Единият бил спрян на Трета бариера, а другият – на платното, след като вече са били преминали митническата инспекция. В буса със старозагорска регистрация са открити 500 кутии цигари, а в този с пловдивска – 800. Повечето от цигарите били на шофьорите, на които са съставени актове. Срещу водача на пловдивската кола се води митническо разследване, тъй като нелегалните папироси били укрити на недостъпни за пътниците места – в специални кухини, в тавана, във въздуховода, в климатици и пр. За митнически нарушения на пътници са съставени 17 акта.

От служителите, пропуснали контрабандата, са снети обяснения и е образувана вътрешна проверка. Докато не приключи проверката и не станат ясни резултатите от нея, те няма как да бъдат отстранени от работа, заяви все още действащият началник на митницата Тодор Караиванов. Досега тези колеги не са имали нарушения, подчерта той. Проверени са 7 работни места, като на 6 от тях не са установени нередности. 10-те служители, които са били на работа, са помолени да извадят всички пари от джобовете си. На работното място на единия от тях – Костадин Г., са открити 30 евро.

Според Караиванов основна причина за пропуските в работата на митничарите е, че на Капитан Андреево все още няма началник на пункта, няма и кандидати за началници на смени и в кадрово отношение митницата е „оголена“. Така контролът върху дейността на служителите бил отслабен.

СМ