14
Пон, Юни
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

karaivanovТодор Караиванов преназначен в Централното митническо управление. Поста поема временно Георги Костадинов

Началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов е освободен от поста. Считано от 9 август той е преназначен като експерт в дирекция „Митническо разследване и разузнаване“ в Централното митническо управление в София. В това направление той е работил в тукашното митническо управление 11 години.

Заедно с Караиванов са махнати и началниците на митниците в Пловдив, Русе, Варна и Югозападна.

„Ръководството на Агенцията има право да си избира екип. Промяната стана по взаимно съгласие, пък и винаги много съм харесвал София“, сподели пред „Старият мост“ вече бившият митнически шеф. На мястото на Караиванов временно, до провеждането на конкурс за длъжността, е назначен Георги Костадинов, единственият зам.-началник на митницата.

Тодор Караиванов бе начело на свиленградската митница малко повече от две години и половина. Той оглави ведомството на 1 февруари 2011 г. след спечелен конкурс. Преди това има 14 години стаж в системата. След встъпването му в длъжност той заяви в интервю пред „Старият мост“, че основните му задачи са борба с контрабандата, превенция на корупцията сред митничарите, повишаване квалификацията на кадрите и др.

„Преизпълнихме плана за приходите за 2011 и 2012 г., имаме най-много образувани наказателни производства в страната, втори сред всички митници сме за миналата година по досъдебни производства, а през 2013 г. засега сме на първо място по този показател - направи равносметка на работата си като митнически началник Караиванов. - Ако кадрово бяха обезпечени ръководните позиции в митницата, което изобщо не зависи от мен, щяхме да имаме още по-високи резултати.“

Управлението на Тодор Караиванов бе белязано и от скандални случаи. Миналата година даже се стигна до предложение митницата да бъде закрита, ако корупционните практики в нея не бъдат прекратени. Това стана след зрелищна акция на ГДБОП и прокуратурата под кодовото наименование „Митници“, при която цяла смяна митничари бе заловена с пари, взети от преминаващи през пункта Капитан Андреево. На 2 май лани първоначално бяха задържани 32 души, а срещу 8 служители бяха повдигнати обвинения в участие в организирана престъпна група с цел вземане на подкупи, вещно укривателство и др.

След това всички 270 митничари бяха подложени на тест за интегритет, резултатите от който тогавашният директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов квалифицира като „плачевни“. Изводите на провелите проучването психолози са, че 90% от служителите са „неморални“, а 17 на сто се провалили тотално на теста за лоялност.

Тогава ръководителят на пункта в Капитан Андреево и шефът на „арестуваната“ смяна бяха махнати от постовете, а 8-те, обвинени за подкуп – уволнени. Самият Караиванов бе понижен в ранг, а в края на годината този фрапиращ случай се отрази негативно и на атестацията му като държавен служител и той получи най-ниската оценка в скалата.

СМ