03
Сря, Юни
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

c (3)Чака се заповед за назначението на Никола Трифонов, но длъжността му вече не съществува

Разследван за корупция бивш служител на свиленградската митница е възстановен на работа. Никола Трифонов вече се е явил в учреждението и е подал заявление за назначаване на работа. По закон той трябва да бъде възстановен на предишната си длъжност - „младши митнически специалист“, която е заемал по трудово правоотношение. С промяната на Единния класификатор от 1 юли м. г. такава длъжност обаче не съществува в щатното разписание.

Служителят може да поиска да бъде назначен като митнически инспектор по служебно правоотношение. Задължително условие е той да има висше образование, но, според запознати, Трифонов не притежава диплом от ВУЗ. Казусът тепърва ще се решава в Агенция „Митници“.

Всъщност Никола Трифонов бе дисциплинарно уволнен след зрелищната операция „Митница“ на ГКПП Капитан Андреево на 2 май миналата година. Както „Старият мост“ писа, тогава цяла митническа смяна от 32 души бе спипана на ГКПП Капитан Андреево с голяма сума евро, долари и турски лири. Първоначално всички дежурни служители бяха задържани, но впоследствие само 8 от тях застанаха пред съда. Тогава Никола Трифонов получи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража". Освен него в ареста бяха оставени Пламен Дренски, Георги Златанов и Стефан Костадинов. Под домашен арест бяха пуснати Милко Христов, Димитър Димитров и Наско Курдов, а Николай Колев бе освободен срещу парична гаранция в размер на 5 000 лв. Четиримата мъже, които получиха най-тежките мерки за неотклонение, обжалваха пред Апелативния съд в Пловдив, който потвърди решението на хасковските магистрати. Впоследствие бяха уволнени за уронване престижа на Агенция „Митници“.

Никола Трифонов обжалва като незаконосъобразна заповедта за отстраняването си от работа. На първа инстанция Районен съд – Свиленград отмени уволнението му.

„Действително по делото има данни, съдържащи се в информацията на медиите, че в дома на ищеца са намерени парични средства, но според медиите съпругата му е категорична, че тези пари са служебни. От друга страна няма данни по делото при специализираната полицейска операция в ищеца на работното му място или в неговия личен автомобил, паркиран на служебния паркинг да са намерени парични средства, свързани с работата му и получени по неправомерен начин – мотивира се съдът. - Обстоятелството, че ищецът е бил задържан във връзка със специализираната полицейска операция рефлектира неблагоприятно върху ответната Агенция, но без установяване на горните обстоятелства, свързани с корупционни практики и с организираната престъпност, свързани с вземане на парични средства по направомерен начин за лична облага, не може да се приеме, че най – тежкото дисциплинарно наказание е наложено законосъобразно“, пише ощи в мотивите на съда. Решението на свиленградските магистрати бе потвърдено и от Хасковския окръжен съд. От Агенция „Митници“ протестираха във Върховния касационен съд, но той не допусна касационно обжалване и така в сила остава решението Никола Трифонов да бъде възстановен на работа.

Междувпрочем, дознанието срещу уличени при операция „Митница“ продължава.

СМ