21
Сря, Окт
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Едва по 5 камиона със земеделска продукция седмично влизат през пункта, внос от Гърция за България почти няма. Въведоха нов регламент: само до 5 кг зеленчуци и плодове от Турция за лична консумация

Мобилни групи от Министерството на земеделието и храните, Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Националната агенция по приходите и агенция "Митници" дебнат на граничните пунктове за незаконен внос на плодове и зеленчуци. Те ще дежурят всекидневно по 24 часа до края на месеца. Проверки щяло да има и през август и септември.

Внос на гръцки плодове и зеленчуци пред ГКПП Капитан Петко войвода обаче почти няма. На седмица влизат по 4 – 5 камиона с такава продукция, но дестинациите на повечето са трети страни. Пък и границата с Гърция е вътрешнообщностна за Европейския съюз.

В неделя представители на Министерството на земеделието и храните, предвождани от министъра Димитър Греков, са осъществили две изненадващи акции на граничните пунктове Капитан Петко Войвода и Капитан Андреево. Извършени са редица проверки и са изискани пълни документации, като в следващите дни ще стане ясно какви са резултатите. Министър Греков обясни, че бързо след като се е разбрало за проверките, притокът от микробуси и ТИР-ове, пълни с продукция „изненадващо" е секнал. „Влизат ТИР-ове с фактури 0.00 лв. и обясняват, че ще „подаряват" продукцията си", коментира Греков и сериозно се усъмни, че това е възможно.

Девет от десет турски домата минават транзит през страната. Почти 90% от зарзавата, който влиза у нас от южната ни съседка, е предназначен за страните от Западна Европа, каза шефът на свиленградската митница Тодор Караиванов. Доматите и краставиците са нетипични зеленчуци за производството в Германия и Австрия, например, а и подобни култури там са с ниско качество. Като външна граница на Евросъюза България е цедка за качеството на вносния зарзават. Корнишоните, морковите и чушките влизат у нас от Турция без начисляване на мито, но задължително трябва да имат сертификат за движение на стоките "Евро 1", уточни шефът на Свиленградската митница. Със същия сертификат се движат през България за Европа и патладжаните, картофите и лукът. При тези зеленчуци обаче има определени квоти от Еврокомисията. До изчерпване на разрешеното за внос количество тези зеленчуци също са с 0% мито. Доматите, краставиците и тиквичките обаче освен необходимия за движение сертификат са свързани и със Системата на входните цени на Евросъюза. При тази система действа принципът на завишаване на митото в зависимост от митническата стойност на внасяната продукция. Така например, при по-ниска митническа стойност се начислява по-високо мито. За доматите то варира от 1,1 до 29,8 евро за 100 кг. При краставиците митото е от 1 евро до 37, 8 евро на 100 кг.

Сформирането на мобилните групи за контрол на граничните пунктове, борсите, тържищата, общинските пазари и веригите магазини в страната бе в отговор на производители, които се оплакаха, че незаконният внос подбива цените на родното производство на зеленчуци и плодове. Според запознати всъщност от Турция нямало сметка да се внасят домати, тъй като в момента те били по-скъпи от нашите. Контрабанда пък посредством т. нар. тапа е малко вероятна. Трафикантът, ако реши да предприеме такова деяние, по-скоро би сложил зад „тапата“ цигари, а не домати, и ще спечели много повече, коментираха гранични служители.

На българския пазар имало най-вече румънски домати, които влизали при Видин. Гръцки дини пък се внасяли у нас през Кулата.

Нов регламент за внасяне на плодове и зеленчуци за лична консумация от Турция е въведен с писмо на министъра на финансите от тази седмица, казаха от митницата. Вече е поставен лимит, който на човек е по 5 кг от всеки вид. Досега нямаше ограничения за внасяне на такава стока за лична консумация.

СМ